DELA

Snart börjar sökandet efter åländsk praktikant

Kunskaper i engelska och franska och en bra attityd. Det är tre krav på en åländsk praktikant hos EU-parlamentariker Nils Torvalds. Snart ska platsen utlysas.
Och ett lagförslag om koldioxidutsläpp för fartyg inom EU är högaktuellt.
Nils Torvalds tillbringade en dag i Mariehamn för att träffa Svenska folkpartiets åländska samarbetspartier från det senaste EU-valet. På agendan stod även ett besök hos Ålands landskapsregering och en träff med åländska redare.
Frågan om en åländsk praktikant i Torvalds stab diskuterades och man kom överens om detaljerna för att hitta en praktikant för fem månader nästa år.
– Det finns redan ett bord för den åländska praktikanten i våra tre rum i Bryssel. Jag vet inte om pennorna är vässade, men det mesta är klart, sade Torvalds under presskonferensen i samband med besöket.
De åländska samarbetspartierna fick inte igenom sin önskan om en till åländsk specialmedarbetare i Torvalds stab, utöver Centerns Mats Löfström, som redan var med under förra mandatperioden. En praktikant kan kanske ses om plåster på såren och är en speciallösning för Åland.
– Vi brukar ha en praktikant i taget, men med den åländska blir det två.
Torvalds betonar att man hinner lära sig mycket under fem månader.
– Vi ger våra praktikanter mycket frihet att klara sig på egen hand. Och en EU-parlamentariker är en dörröppnare för unga människor till Europa.
Läs mer i papperstidningen!

Nina Smeds