DELA

Snäll snabbvisit av stormen Per

Några få timmars elavbrott och lite träd som inte orkade stå emot, var i stort de enda spåren som stormen natten till måndag lämnade efter sig på Åland.
Stormen Per som bildades norr om Skottland i lördags, växte till orkan på söndag morgon och förmiddag i sydvästra Sverige, tappade lite kraft och dök inte över Ålands hav förrän sent på söndag kväll.


Hastigt upp och ner
Via Nya Ålands hemsida, nyan.ax, kan man bland annat se väderstatistiken från Åländska segelsällskapets, ÅSS, väderstation i Mariehamns Västerhamn.
Där började det blåsa vid 21.30-tiden och vinden ökade från 6-7 meter per sekund till 20 m/s strax efter kl. 22. En vindtopp kom vid midnatt med nära 25 m/s. Sedan avtog den nordvästliga vinden hastigt efter 2-3 timmar och var tillbaka på 6-7 m/s vid 3.30-tiden måndag morgon.


Vattnet sjönk
Havsvattenståndet som före stormen vid 18-tiden på söndag kväll stigit till cirka en meter över normalnivån vid Havsforskningsinstitutets mätstation i Föglö, sjönk snabbt och mycket när väl stormen kom och drog vidare bort. Klockan 5 på måndag morgon var högvattnet bara 46 centimeter över det normala.


Flera elavbrott
Det som främst märktes av stormen var några elavbrott under natten till måndag.
Totalt har berördes cirka 3.400 kunder, skriver Ålands elandelslag på sin hemsida. Som mest var 2.500 kunder utan ström vid tvåtiden på natten och vid åttatiden på morgonen var alla avbrott på 10 kilovoltsledningarna åtgärdade. Under förmiddagen var samtliga avbrott reparerade.
De områden som drabbades av elavbrott var östra Saltvik, södra och västra delarna av Sund, Grelsby och Pålsböle i Finström, östra Jomala och Lemland och östra Föglö.
Ett elavbrott som berörde västra Jomala på söndag morgon, innan stormen Per, berodde på att ett träd blåst över ellinjen i Kungsö. Det blåste ganska kraftigt också natten till söndag.


Skador på vägbank
Det höga vattenståndet innebar att en del vägar på Föglö hamnade under vatten och att vägbanken till Alören och Simskälafärjans färjfäste i -Vårdö fick skador.
– Det har grävt ur lite igen, trots att vi förbättrat den. Men det är känsligt när det är högt vattenstånd.Vi har också lite reparationer att göra på bron vid färjfästet i Kumlinge, säger Björn Ekblom, underhållschef vid landskapets trafikavdelning.
Trafikavdelningen fick under natten också rycka ut för att ta bort träd som blåst över landsvägen, dels i Saltvik Haraldsby och dels i Jomala Önningeby.
Efter att stormen Per dragit vidare sjönk temperaturen och de våta vägbanorna blev isiga. Polisen hade trots halkan inga trafikolyckor att rapportera vid middagstid igår.


Viking körde
Färjtrafiken till och från land berördes till en del av storen. Viking Line körde dock enligt tidtabell också under nattens storm och också till Långnäs. Däremot valde Silja och Tallink att gå Åland förbi.

ULF WEMAN

ulf.weman@nyan.ax