DELA

Snabb upprustning efter Nyans besök

Ett stort hål i taket där en tidigare läcka lagats. En gammal och smutsig spis. Gamla restaurangköksmaskiner som ingen flyttat ut. Hängande elsladdar.
Så såg det ut i elevhemmet hotell Esplanads kök när Nya Åland tittade in.
Ett klagomål från elever i yrkesgymnasiet nådde Nya Åland: Köket i elevhemmets källarvåning var inte i det skick man kunde önska, och trots flera försök att säga till om en upprustning hade inget hänt, löd tipset.
Sagt och gjort – Nyan åkte ut för att ta en titt på köket.
Köket ligger i källarplanet och byggdes ursprungligen som restaurangkök. Många år har gått sedan restaurangen stängdes och många av de gamla köksmaskinerna stod fortfarande kvar fast i obrukbart skick.
Den gamla spisen var smutsig och ugnen full med ingrott fett. Sladdar hängde lite här och där och i taket fanns ett stort hål efter en vattenläcka.


Snabb upprustning
Efter besöket kontaktades Inger Rosenberg-Mattsson, rektor för Ålands yrkesgymnasium. Ålands gymnasium har i många år hyrt hotell Esplanad och för närvarande bor 40 studerande i elevhemmet.
Hon kände inte till kökets skick och hade inte nåtts av några klagomål. Vi kom överens om att träffas ett par dagar senare, i fredags, i köket.
Då var hålet i taket förtäckt med en skiva, spisen var putsad och köket städat och uppfräschat. De hängande sladdarna och rören var borta.
Christian Linde, som äger hotell Esplanad, sa att han hade fått så mycket gjort på en dag som han inte har gjort på flera veckor, sa Stig Lindholm, övervakare på elevhemmet som också var med och fixade upp köket.
Löfte finns också om en ny, snabbare spis, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre