DELA

Slutskjutet på nyår för alla under 18 år

– Det är positivt och bra att säkerheten kring nyårsraketerna skärps, säger Johan Holländer, finländsk mästare i fyrverkerier.
Rikslagen har nyligen ändrats och den gäller också på Åland. Nu är det förbjudet att överlåta explosiva varor av alla slag till minderåriga under 18 år.
Ändringarna i lagen om säkerhet vid hantering av kemikalier och explosiva varor trädde i kraft den 16 december i riket och på Åland.
En av ändringarna gäller åldersgränsen.
– Enligt lagen är det förbjudet att överlåta explosiva varor av alla slag till minderåriga under 18 år, förklarar södra Ålands brandchef Lennart Johansson.


Även sprakstickor
Förbudet gäller också mattbomber, smällare och till och med sprakstickor som tidigare haft 12 års åldersgräns. Lagen trädde i kraft genast, utan övergångstid, och det skedde så sent på året att största delen av fyrverkeripjäserna som säljs inför nyårshelgen redan fanns i försäljarnas lager.
Säkerhetscentralen Tukes i riket tolkar lagen så att de pjäser som har 12 års åldersgräns får säljas inför nyårsfirandet, men enbart till personer som fyllt 18 år.
– Det är försäljarna som har ansvaret för att lagen följs beträffande åldersgränsen, säger landskapets räddningschef Jan-Erik Juslin.


Nytt klockslag?
Någon ny förordning som reglerar detaljerna i den ändrade lagen finns ännu inte. Därför är läget rätt oklart än så länge.
Det gäller inte minst klockslagen som reglerar raketskjutandet. På Åland är det tillåtet att avfyra fyrverkerier frånklockan 18 på nyårsaftonen till klockan 6 följande morgon, men i riket får raketer skjutas bara till klockan 2 på natten. I slutändan är det upp till kommunerna att besluta om det.
– Det finns kommuner och städer på fastlandet där man helt har förbjudit nyårsraketer, berättar räddningsinspektören.


Lag på glasögon
En annan ändring är att alla som avfyrar någon form av raketer måste ha skyddsglasögon. Enligt Lennart Johansson är det rddningsmyndigheterna som ska övervaka att lagen följs.
– Vi väntar på direktiv från landskapsregeringen, säger han.
Orsaken till lagändringen är att säkerhetsaspekterna väger allt tyngre. Lagstiftningen skärps i takt med att EU centralt godkänner explosiva varor i stället för att varje land för sig granskar dem.
Jan-Erik Juslin är nöjd med säkerhetsbestämmelserna.
– Jag vill verkligen uppmana alla att använda skyddsglasögon.


Romerska ljus borta
Han berättar att inga olyckor orsakade av nyårsraketer rapporterades i fjol.
– Redan då förbjöd vi de pjäser som tidigare orsakat mest skador, som romerska ljus som man har kunnat skjuta på varandra med.
Norge har gått i bräschen för just sådana riktade åtgärder, berättar han.
– Där har man analyserat orsakerna till skadorna och förbjudit de farligaste pjäserna.


Bilburna kunder
Också Johan Holländer, vars företag JoHo Pyro säljer nyårsraketer, är glad över att branschen genomgår en sanering så att småprylarna, som orsakar mycket ljud, försvinner.
– Jag har specialiserat mig på lite större batterier och mina kunder är oftast bilburna. Jag säljer också skyddsglasögon och försöker jobba också på andra sätt med säkerheten, berättar han.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax