DELA

Slaskvädret ersätts av kyla

Friska vindar från norr och nordost drar in över Åland till helgen och för med sig minusgrader. Kallast blir det på lördag, mellan minus 6 och minus 8. Från och med måndag blir det ett par grader varmare.
Veckan blir fortsatt grå men det väntas inga större nederbördsmängder. Vindarna blir till en början friska och i synnerhet under lördagen är det skäl att komma ihåg att redan minus 5 grader känns som minus 14 om det blåser 10 meter i sekunden.
Havet är varmare än normalt och den senaste tidens regn och töväder har lett till att isarna i Bottniska viken har minskat. De isar som finns i våra åländska vikar är också i mycket dåligt skick och ingenting att ge sig ut på.
Veckans väderstatistik kommer från det tyska återförsäkringsbolaget Munich Re som har räknat ut att naturkatastroferna i världen år 2012 orsakade skador för drygt 122 miljarder euro. De största förlusterna förorsakades av stormen Sandys framfart över den amerikanska kontinenten och på andra plats kommer den extrema torkan som drabbade jordbruket i ”The Corn Belt” i USA.
Den dyraste naturkatastrofen i Europa var jordbävningen i regionen Emilia Romagna i Italien i maj. (tt-s)