DELA

Skylten är ett mysterium

Det är inte långt till världens metropoler om man skall tro skyltarna på torget i Mariehamn.
– De har använt sig av längdenheten ”nm” vilket står för nanometer och det motsvarar en miljardels meter. Nautisk mil däremot förkortas med ett stort ”M”, säger Ralf Carlsson, lärare och naturskribent.
En nautisk mil (M) är exakt 1852 meter. En nanometer (nm) är en betydligt kortare sträcka och längdenenheten används inom naturvetenskapen för att beskriva sträckor på molekylnivå.
– Jag upptäckte felet på skyltarna för längesen. Många tror nog att ”nm” betyder nautisk mil, med det är alltså fel, säger Ralf Carlsson.
Håkan Lindén vid Tekniska verken säger att felet på skyltarna har uppmärksammats förut.
– Det finns ju så många sjömän här som har lagt märke till att det står fel. Men jag vet inget mer om skyltarna, säger Håkan Lindén.
På stadskansliet vet man inte heller något om skyltarnas bakgrund eller varför man har använt sig av fel längdenhet.
– Jag tror att den sattes upp i samband med att det nya torget byggdes. Men det var ju längesen. Ring Folke Wickström, han borde veta mer, säger Robert Mann vid stadskansliet.
Förre stadsarkitekten Folke Wickström tror att det kan ha varit en sjöman som räknade ut hur långt det är sjövägen till städer som New York och Tokyo.
– Det är bara mina spekulationer men det är lite lustigt om de har använt fel längdenhet, säger Folke Wickström.
På en skylt står det att det är 0,5 nanometer till Sjöfartsmuseet. Men de kan inte heller svara på frågor om skyltarnas ursprung.
– Vi får ta och gräva i vårt arkiv och återkomma, säger Anna Grönholm vid Sjöfartsmuseet.
Tills vidare är skyltgåtan olöst.

Josefin Sonck


redaktion@nyan.ax