DELA

Skrev bok om att förebygga bränder

Byt ut blinkande lampor och lysrör. Håll koll på brandvarnaren. Rulla ut skarvsladdar helt och hållet när de ska användas.
Det och mycket mera vill Ålandsbördige David Widlund tipsa om i sin bok om hur man förebygger bränder.
David Widlund, som är utbildad elektriker på Ålands yrkesskola och senare brandingenjör på Lunds tekniska högskola, ger nu ut en bok om brandsäkerhet. I två år har han arbetat på Södertörns brandförsvarsförbund i Stockholms län med bland annat förebyggande uppgifter och brandutredningar.
Widlund har bott cirka tio år i Sverige men han är ursprungligen från Saltvik. Med föräldrarna i Mariehamn, syskon i Saltvik och Finström, sommarstugan i Saltvik Bertbyvik och en stor del av släkten här gör han regelbundna besök till Åland.
Boken med titeln Elektricitet och bränder med inriktning på brandutredning, är den första av sitt slag i Europa. Den kommer främst att fungera som en lärobok för räddningstjänstemän och dylika men den vanliga människan har också nytta av den.

Stor brandrisk
För att få fakta till sin bok har han bland annat tagit uppgifter från Statens kriminaltekniska laboratorium. Syftet är att ge bättre kunskap om hur man ska förebygga och utreda elektriska bränder.
– De flesta tror att den ikopplade kaffekokaren är en stor brandrisk men vi får endast nio sådana fall per år. Kylskåpet som kortsluts är en större brandrisk med 300 fall på en fyraårsperiod, säger Widlund.
Han vill uppmärksamma människor på att kolla så att startreläen på kylskåpet inte är av märket Danfoss och modell äldre än 1994. Den kombinationen är en stor brandrisk.
– I dag skulle liv räddas om man informerade om felaktiga startreläer på kylskåp och frys så att människor började byta dem, berättar Widlund.
Andra tips som Widlund ger är bland annat att ha koll på brandvarnaren så att den fungerar, inte lämna värmedynor i sängen och att man inte ska torka kläder i bastun.

SOFI NORDMYR

sofi.nordmyr@nyan.ax