DELA

Skolelever fick smaka på ”riktigt öl”

Barmästareleverna på Ålands hotell- och restaurangskola smakade igår för första gången på real ale, ett engelskt färsköl av märket Themes Valley Ale.
– Det är en historisk händelse. Det är första gången vi har ett real ale här på skolan, säger Johan Ulfsson, lärare på barmästarlinjen.
Real ale är ett öl med en aktiv jästkultur vilket innebär att ölet ändrar smak efter öppnande av fatet. När fatet öppnas läcker luft in och startar en andra jäsningsprocess vilket till en början förändrar smaken.
– Jäsningsprocessen gör att ölet förstörs efter ungefär en vecka, säger Johan Hellström från Wicked Wine som jobbar med att importera alkoholhaltiga drycker till Sverige.


Färskvara
Den korta hållbarheten beror på att real ale inte pastöriseras, det vill säga värms upp för att döda bakterier, eller filtreras i fabriken. Det som händer när real ale förstörs är att jäsningsprocessen har gått så långt att mjölksyrabakterier bildas och förstör ölet.
Det händer även med andra typer av öl men det tar mycket längre tid. Mjölksyrabakterier är ett socker som först ger ölet en sötma vilket kan vara en indikation på att det håller på att bli dåligt.
Att på en liten krog utan ett stort besökarantal sälja en produkt som blir dålig så snabbt kan vara ett problem. Men Johan Hellström håller inte med.
– Öppnar man ölet på en fredag och säljer det under helgen tror jag inte att svinnet blir så stort, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Johan Orre