DELA

Skogens flis stod stilla en vecka under ödriften

Ödriften fortsätter att ställa till det för den åländska industrin. Ab Skogens flisstation i Finström stod stilla i en vecka.
I dag skulle ett fraktfartyg fyllts med åländsk flis i hamnen i Färjsundet, men det finns inget att lasta.
Flisstationen är den enskilt största förbrukaren av elektricitet på Åland. Redan för cirka en månad sedan hölls därför möten mellan representanter från Ålands elandelslag och Skogen för att diskutera hur man skulle hantera situationen med ödriften.
Det var dock ingen som riktigt förstod vad som väntade och när reservkraften tog över, måndagen den 24 november, uppstod problem redan efter en dag.
– Vi har hela tiden kontinuerlig dialog med elandelslaget men vi visste nog inte riktigt hur begränsande det här skulle vara, vilken omfattning det skulle bli, säger Ab Skogens vd Joakim Blom.
Den här tiden på året skulle flisproduktionen pågått för fullt vid flisen. Enligt Blom tar det 4-5 arbetsdagar att få ihop så mycket flis att man fyller ett fartyg. Under hösten hade man tre fartygsbesök inplanerade i november och sedan tre i december. I dag, torsdag, skulle man ha fyllt ett fartyg men det fick man boka om.
– Vi var ute i tillräckligt god tid så just det här fartyget kunde fyllas med annan last i stället.
Under gårdagen inleddes flisproduktionen på nytt på försök.
Läs mer i papperstidningen!

Anna Björkroos