DELA

Skjut med omsorg i kväll

På nyårsafton smäller det. Men det gäller att se till att skjuta raketer under ordnade former.
– Den vanligaste olyckan beror på att fyrverkeripjäsen inte är ordentligt förankrad, säger brandmannen Ted Andersson på Räddningsverket.
På nyårsaftonen brukar det pysa och smälla redan på förmiddagen. Egentligen är det tillåtet att skjuta fyrverkeripjäser först efter kl. 18 på nyårsaftonskvällen och man får hålla på fram till och med kl 2 natten mot den 1 januari. Detta enligt ett utskick från Räddningsverket och Räddningsområde Ålands landskommuner.
För att skjuta raketer ska man vara minst 18 år och nykter och det är förbjudet att ge fyrverkeripjäser till omyndiga och berusade. När man ska skjuta gäller att finna en öppen och riskfri plats. Det är viktigt att kolla att fyrverkeripjäsen inte är skadad och så ska man läsa bruksanvisningarna.
– Det är sällan fel på produkterna. Det handlar oftast om handhavandefel. Brännskador och ögonskador är vanligast, säger brandmannen Ted Andersson på Räddningsverket, som rekommenderar varmt att man använder ögonskydd.
Andra nyttigheter att tänka på i samband med nyårsaftonens fyrverkerier är att man ska hålla säkerhetsavståndet. Om pjäsen har slocknat ska man inte försöka att tända den igen. Och som vanligt är det förbjudet att använda nödraketer.

Alfons Röblom