DELA

Skimrande nytt nära skyn

En del av Ålands kulturarv restaureras. Kuretorns nya tak är ett resultat av noggrannhet, mod och vad man antar är Ålands högsta byggställning.
Kuretorns nya tak skiner i det grådaskiga eftermiddagsljuset. Det ursprungliga taket härstammar från 1898 då tornets medeltida näver- och planktak byttes mot en plåtskrud. Där fick taket ligga tills juni år 2014.
– Nu var det i så risigt skick att det var dags för ett nytt. Taket utsätts för en hel del vind och vatten, säger byggnads antikvarie Patrik Söderman.
Söderman arbetar för museibyrån och ansvarar för Kastelholms slott. Restaureringen av Kuretornets nordvästliga L-formade tak är hans första projekt. Han har jobbat med det sedan i fjol.
– Det har gått bra. Jag har sett till att det nya taket är identiskt med det originella – att läggningstekniken och färgen är densamma som då.
För att måla taket med traditionell linoljefärg har museibyrån blivit tvungen att beställa en specialgjord plåt för de två taksegmenten – 20 kvadratmeter respektive 15 kvadratmeter. Modern galvaniserad plåt gick inte då den behandlats med ett ihärdigt skyddslager.
Restaureringen har kostat 35 000 euro.
– Man tar inte hand om Kastelholms slott gratis, säger Söderman.
Läs mer i dagens Nya Åland.

Adrian Grönqvist