DELA

Skarvjakt och experimentet med flugsvamp i riksmedia

I september registrerades 285 mediaträffar för sökordet Åland i finskspråkiga media.
Lissabonavtalet, skarvjakt och svampexperiment var några av de ämnen som väckte uppmärksamhet, det visar den senaste pressöversikten från Ålandskontoret i Helsingfors.
President Tarja Halonen ratificerade 12 september Lissabonfördraget för Finlands del och konstaterade, att det vore ”synnerligen önskvärt” att även Åland skulle ratificera fördraget.
MTV3:s nyheter och 25 tidningar berättade om ratificeringen och presidentens uttalande och därefter var det både tidningar och radionyheter som berättade om planerna på en ändring i självstyrelselagen, som kan möjliggöra att landskapet kan höras i EG-domstolen.

Samarbete ger resultat
Nya Ålands samarbete med Finska notisbyrån ger ibland Åland stor uppmärksamhet i riket. Artikeln om flugsvampsexperimentet i Godby högstadium, som även ledde till sjukhusbesök för några elever, förmedlades till åtminstone 21 finskspråkiga tidningar i september.
Ålands landskapsregerings beslut att bevilja yrkesfiskare tillstånd att skjuta 100 skarvar var en annan fråga som väckte uppmärksamhet. Åtminstone 17 tidningsartiklar och TV2 Lounais-Suomen uutiset samt YLEX Uutiset berättade om det åländska skarvjakttillståndet.

Musslor och svamp
Finska media producerar också egna artiklar och inslag om Åland.
Bland andra hade YLE Radio Suomis reporter gjort två långa reportage för kanalens morgonprogram Ylen aikainen. På Kumlinge hade han bekantat sig med Thorbjörn Englunds musselodling och på Södholm gästat professor Olli Alho, som hade invigt honom i den åländska svampskogens hemligheter.
Bland andra åländska ämnen som uppmärksammades i september återfinns mördarsniglar, ytlig algblomning, sportfiske och strid om fiskevatten, besöksmål för turister, IFK Mariehamn, Fredrik Fredlunds vinst i Pro Stock Bike och Joho pyros vinst i FM i fyverkeri.
Tidningen Suomenmaa porträtterade i en helsidesartikel ålänningen Linnea Lindholm, som sommarjobbade i kaféet på en skärgårdsfärja.

Finns på hemsida
Ålandskontorets pressöversikt sammanställs av Maija Nunez. Rapporten i sin helhet finns att läsa på landskapsregeringens hemsida www.regeringen.ax.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax