DELA

Skärgårdskvinnor utbytte erfarenheter

Överallt i Kumlinge skola finns förväntan och iver.
Över 100 deltagare har kommit till skärgårdskvinnornas konferens i helgen, och alla verkar lika entusiastiska över att träffas, utbyta erfarenheter och lära sig något nytt.
– Det är viktigt att kvinnor gör någonting tillsammans. Här finns vänskapen och energin när vi allihopa gör något, säger Marika Malmet.
Tillsammans med Marika Adman, Ene Sarapuu och flera andra har Marika Malmet kommit till Kumlinge från Estland. Alla tre bor i gamla svenskbygder, de två marikorna på Nuckö och Ene Sarapuu på Ormsö.
– Alla skärgårdskvinnor som samlas här har liknande problem att diskutera, säger Marika Adman.
Vad har ni talat om?
– Att kvinnor måste kunna hitta sätt att försörja sig på i skärgården, och att barnen måste kunna stanna kvar efter att de vuxit upp, svarar Marika Malmet.
– Situationen i den estniska skärgården är svår, det finns inga lokala jobb, fyller Marika Adman i.


Återkommande
Skärgårdskvinnors konferens är ett årligen återkommande evenemang med deltagare från hela Östersjön. Maria Carling från Nagu har varit med i 17 år.
– Det är frivilliga krafter som ordnar det här gratis. Därför tror jag också att arrangemanget lever kvar. Vi brukar säga att vi lever ett helt år på det här. Kan man inte vara med något år har man en lucka i hela året. Det är alltid någon som vill ta över när konferensen avslutas, säger Carling.
Läs mer i papperstidningen!

Erik Hallstensson