DELA

Skänk en timlön till Afrika

Skänk en timlön eller mer till Röda korsets insamling för de nödlidande människorna i östra Afrika.
– Varje euro är viktig, säger verksamhetsledare Stefan Simonsen.
Röda korset och Nya Åland gör en gemensam kamp mot nöden.
Afrikas horn – Somalia, Djibouti, Eritrea samt delar av Etiopien och Kenya – har drabbats av den värsta torkan på 60 år.
12 miljoner människor svälter och tiousentals är varje dag på flykt från sina hem i jakten på vatten, mat och sjukvård. Hjälpbehovet är enormt och runtom i världen pågår nu insamlingskampanjer i ett försök att lindra nöden och rädda liv, inte minst på de miljoner barn som drabbats och drabbas i den accelererande svältkatastrofen som blir än värre eftersom det också pågår väpnade konflikter i området.


En timlön
Aftonbladet startade nyligen kampanjen Skänk en timlön för Läkare utan gränsers hjälparbete i bland annat flyktinglägren i Kenya och Etiopien. De som kommer fram till lägren är i mycket dåligt skick och livräddande insatser är av nöden.
Nya Åland tar Aftonbladets modell och samarbetar med Röda korsets Ålandsavdelning som samlar in pengarna och kanaliserar dem till organisationens hjälparbete på Afrikas horn. Utmaningen är att få så många ålänningar som möjligt att avstå från en timlön eller mera.
– Svältkatastrofen har pågått länge och den växer dag för dag. Över två miljoner barn lider av akut undernäring och de svagaste dör om de inte får hjälp. Mer än elva miljoner människor behöver hjälp, säger Stefan Simonsen, chef för Röda korsets Ålandsavdelning.
Målet med katastrofinsamlingen på Åland är nu att nå över 50.000 euro, cirka 2-3 euro per ålänning, i dels den aktuella insamlingen, dels i Hungerdagsinsamlingen som hålls om ett par veckor.
De insamlade medlen går vidare i form av personal, saker och pengar som används för att köpa mat och annat på plats.
Hur ska man förhålla sig för att inte tycka att läget är hopplöst?
– Läget är inte hopplöst. Det hjälper när man vet att varje varje euro och varje cent är viktig.


Givmilda
Nya Ålands chefredaktör Jonas Bladh berättar att tidningen gärna bidrar till försöken att lindra nöden på Afrikas horn.
– Vi har tidigare sett att ålänningarna är givmilda när människor lider nöd. Att skänka en timlön är konkret och också rättvist eftersom den som tjänar mer betalar mer. Och jag tror att de flesta har råd att avstå från en timlön.
Tidningens bästa sätt att hjälpa till är att sprida budskapet, säger han.
– Att samarbetet sker med Röda korset är samtidigt en garant för att hjälpen faktiskt går fram.


Så kan du hjälpa
Så här kan du göra om du vill delta i Röda korsets kampanj för Östafrika:
Bankbetalning på nätet: http://www.rodakorset.fi/node/3332
Gå ut och samla in pengar med en bössa: Ring till distriktskansliet för uppgifter om kontaktperson i din egen kommun, där det finns en Röda Kors avdelning; telefon 12 743
Betala in en valfri summa pengar på ett av Ålands distrikts konton: Ålandsbanken 660100-2124956, Nordea 203220-106421, Andelsbanken 557804-55009796. Märk inbetalningen med ”Torka”
Ring till ett av följande nummer: 0600 12220 (20,12 euro /samtal lna) eller 0600 12210 (9,93 e lna)
Läs mera om krisen exempelvis på http://www.rodakorset.fi/node/3247.

Annika Orre