DELA

Skakigt på (S)-valvaka i Stockholm

Ålands lantråd Camilla Gunell var på plats i Stockholm på söndagen för att ge Socialdemokraterna och statsministerkandidaten Stefan Löfvén sitt stöd.
– Det är nästan outhärdligt spännande, sade hon innan vallokalerna stängde.


– Alla vi möter vill bara att tiden ska gå. Man står inte ut längre.
Det som många väntade på var Sveriges TVs ”exit poll” som skulle bli offentlig så fort vallokalerna stängt 20.00. Prognosen byggde på hundratals anonyma intervjuer utanför vallokaler.
De första siffrorna tydde på att det skulle bli ett regeringsskifte. Det rödgröna blocket skulle få 44,8 procent mot 39,7 procent för alliansen.
Feministiskt Initiativ balanserade på 4 procent som är gränsen för att ta plats i riksdagen och Sverigedemokraterna såg ut att dubbla sitt väljarstöd från 4,8 till drygt 10 procent.
När rösterna hade räknats stod det klart att Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet tillsammans fått 43,7 procent av rösterna och att Alliansen med Moderaterna, Centern, Kristdemokraterna och Folkpartiet fått 39,3 procent. Sverigedemokraterna fick 12,9 procent av folkets röster. Feministiskt initiativ fick 3,1 procent vilket innebär att de inte kommer in i riksdagen.

Patrik Dahlblom

patrik.dahlblom@nyan.ax