DELA

Sju av tio brott klaras upp

2 984 brott anmäldes till polisen på Åland i fjol. 70,9 procent av dem klarades upp och utredningarna tog i genomsnitt 88 dagar, rejält mycket kortare tid än utredningstiden på 133 dagar året före.

Polismästare Teijo Ristola säger att 2013 var ett relativt lugnt år för Ålands polismyndighet.
– Vi fick en ny organisation i slutet av 2012 och vi arbetade mycket med att få den att fungera bra. Vi fick arbeta lite mer med organisationen och lite mindre med den verkliga verksamheten, säger han.
Enligt Ristola funderade polisen mycket på att höja kvalitéten i allt man gör. Ett led i det arbetet var att brottsutredningarna skulle ta kortare tid, och man lyckades också sänka utredningstiden från 133 dagar till 88 dagar i genomsnitt.
– När jag kom till Åland 2012 hade vi 600 öppna utredningar. I och med omorganisationen fick vi ner antalet öppna utredningar till mellan 200 och 300 stycken. När vi har färre öppna ärenden får vi dem utredda snabbare.
Är 88 dagar en utredningstid ni är nöjda med eller vill ni bli ännu snabbare?
– Målet är att vi ska bli klara med våra utredningar inom 90 dagar. I den bästa av världar blir det så, åtal väcks inom ett halvt år och ärendet är framme i rätten ett år efter att brottet begåtts. Alla vet att det inte lyckas alla gånger men så ser målsättningen ut och hittills verkar utredningstiden ligga kvar runt 90 dagar även under 2014, säger Ristola.

Under fjolåret ökade antalet ingripandeanmälningar – polisuppdrag – med 18 procent från 6008 till 7093 uppdrag. 80 procent av dessa uppdrag ledde inte till någon brottsutredning eller polisanmälan.
– Ingripanden är närmast de saker som fältpolisen tar hand om, alltså de som patrullerar på landsbygden och i Mariehamn. Det kan till exempel handla om att en polis möter en bilförare som talar i mobiltelefon, stannar föraren och tar en diskussion.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Malin Lundberg

malin.lundberg@nyan.ax