DELA

Sjöräddningsövning blev allvar

25 personer deltog i en sjöräddningsövning nära Mariehamn på onsdagskvällen när en nödraket som inte ingick i övningen avfyrades.

Övningen gick ut på att söka efter en motorbåt som rapporterats saknad mellan Mariehamn och Hammarudda.
Ålands sjöbevakning deltog med två bevakningsbåtar. Ålands sjöräddningssällskap ställde upp med Svante G och Rescue West.

Övningen inleddes halv sju på onsdagskvällen. Kvart före sju observerades en nödraket i riktning mot Mariehamn. Både övningsdeltagare och privatpersoner rapporterade att de hade sett den. Sökområdet begränsades till Västra hamnen i Mariehamn.
Sjöräddningscentralen i Åbo avbröt övningen och påbörjade efterspaningar i hamnen och området väster om Mariehamn. Men man hittade ingen nödställd.

Vid halv elvatiden på kvällen observerades en ny nödraket, nu från området kring Badhusberget. Polisens bilpatrull och sjöbevakningens bilpatrull hittade en person som kunde bindas till händelsen. och som inte var i sjönöd.
Tilltaget klassas som olovligt användande av nödsignaler, något som är straffbart. Ärendet har lämnats till polisen för utredning, meddelar Mika Gustafsson på sjöbevakningen.
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. (pd)