DELA

Sjöfartsentusiaster tömmer museum

En frenetisk aktivitet råder i Åland sjöfartsmuseum. Det är tusentals föremål som måste flyttas inför den stundade ombyggnaden och allt sker med frivilliga krafter.
– Det är fantastiskt hur dessa män och kvinnor ställer upp, säger en märkbart rörd museichef Hanna Hagmark-Cooper.
På västra sidan av Ålands sjöfartsmuseum arbetar sig grävskopor och lastbilar fram i det inledande arbetet med om- och tillbyggnaden av museet. Men på östra sidan, framför ingången, är gatan som invaderad av mindre och privata fordon.
Ett tjugotal frivilliga bär, lastar och packar bilar och flak fulla med allt från ömtåliga fartygsmodeller till tunga taljor och grova rep. Hela museet ska tömmas när fastigheten ska byggas om och till.
– Vi har varit här sedan i morse. I dag har vi bland annat kört tavlor, böcker, soffor och sjömanskistor. Med modellskeppet gäller det att köra försiktigt, säger Ben-Erik Pahlman, medan bilen fylls med tavlor.

Seglarkompisar
Många av entusiasterna på plats är medlemmar i Ålands skeppsbefälhavareförening.
– Det här är ett sätt för oss att betala tillbaka till sjöfarten, vi värnar om det här. Samtidigt träffar man gamla seglarkompisar och kan prata lite strunt, säger Stig Henriksson.
I museibyggnaden är tempot lika högt. Minut för minut växer de golvytor som står tomma och väggar som är kala. Som på löpande band packar Maja Öström, Christina Boman och Johan Melander in tavlor för lagring. Varje tavla märks och registerförs för den dag då allting packas upp igen.
– Jag har ingen aning om hur många tavlor vi packat in, men det är hundratals, säger Johan Melander, som konstaterar att i princip lika många tavlor återstår ännu.
Vilket är det vanligaste motivet?
– Mest fartyg förstås, men även redare och andra gubbar. Det gäller att handskas varligt med tavlorna, i synnerhet de gamla har väldigt fina ramar, säger Maja Öström.

Till tre platser
Invid glasmontern med modellskeppet Margaretha hittar vi museichef Hanna Hagmark-Cooper.
Hon fungerar som stående koordinator som ser till att rätt lådor kommer till Algots varv, där museipersonalen ska ha sin arbetsplats under byggtiden, rätt lådor till förvaringen i ämbetshuset och rätt inventarier till det tillfälliga lagret i Kalmsta.
Modellskeppet Margaretha ska dock inte ställas in i något lager, hon hör till de föremål som tillfälligt ställs ut på annan plats.
– Vi har flera museiföremål ute i skolorna, men Margaretha kommer att placeras i Margarethagården och stå där så länge de vill ha henne, säger Hanna Hagmark-Cooper.

Besök i Åbo
I maj öppnar Forum marinum i Åbo en stor utställning på temat åländsk sjöfart och där kommer en del av sjöfartsmuseets föremål att finnas.
– Det känns verkligen jättebra. Och samtidigt gör de det mycket för att hjälpa oss. Till Åbo kan vi föra känsliga föremål som mår bra i museimiljö.
Museichefen är därtill oändligt tacksam för alla som ställer upp och hjälper museet med flytten.
– Det är helt fantastisk hur de kommer hit på sin fritid och jobbar och sliter så hårt, utan att få någonting betalt. Det betyder så oerhört mycket för oss, jag finner knappt orden. Vi är fyra kvinnor anställda här, det skulle helt enkelt inte gått utan alla frivilliga krafter, säger Hanna Hagmark-Cooper.
Har ni hittat någon ”glömd eller gömd pärla” när ni packat ihop?
– Nej. Visst har vi hittat mycket i skrubbarna, bland annat en vacker gammal soffa, men inget unikt museiföremål har dykt upp.
Och inget har tappats i golvet?
– Nej, vi har klarat oss hittills.

Med lyftkran
Ett par talkodagar till kommer troligen att behövas innan lokalerna är helt tomma.
De tyngsta föremålen kommer att lyftas ut genom fönster med hjälp av lyftkran, medan Herzogin Cecilies kaptenssalong täcks in på plats för att klara byggtiden utan skador.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax

tfn 528 463