DELA

Sjöbevakningen ska vara mer till havs

– På det här sättet kan vi minska administrativa arbetet och öka närvaron till sjöss, säger kommodor Henrik Wärnhjelm.
Ålands sjöbevakningsområde går i graven, i stället föds Ålands sjöbevakningsstation i Mariehamn med en understation på Kökar. Moderna patrullbåtar stationeras i Eckerö, Saltvik och Lumparland.
Under gårdagen firades sjöbevakningens 80-års jubileum och i samband med dessa festligheter bjöds åländsk media till ett infotillfälle ombord på bevakningsfartyget Tursas, som dagen till ära låg med festflagg i Västerhamn.
Som Nya Åland berättat tidigare sker just nu en stor omorganisation inom finländska gränsbevakningsväsendet. Inför detta fungerade Ålands sjöbevakningsområde som ett pilotprojekt, där små stationer slås samman och personal flyttas från den interna byråkratin ut på fältet.
Områdeschef, blivande stationschef, Timo Hissa berättar att det dagsläget arbetar 50 personer inom den åländska sjöbevakningen. Efter omorganiseringen vid årsskiftet 2010-2011 behövs istället 43 årsverken.
– Men vi kommer att kunna skicka ut precis lika många patruller som när vi hade flera stationer, säger Timo Hissa.
Utgångspunkterna är att varje patrullbåt ska vara ute till sjöss dagligen. De åländska båtarna, varav tre blir av modell PV262, kommer att vara bland de modernaste som finns i dagsläget.
Första nyförvärvet är redan i bruk vid Kökars sjöbevakningsstation. Enligt planen ska nästa levereras till Mariehamn i juni i år och troligen överlämnas ytterligare en PV262 år 2011.
– Så ”västa scenariot” är till exempel ett larm utanför Eckerö när personalen är i Mariehamn, då får man köra till Eckerö och sedan vidare med båt. Men likväl kan patrullen befinna sig precis i närheten vid Eckerö, säger Henrik Wärnhjelm, som uppskattar längsta utryckningstid till cirka 30 minuter.
Läs mer i papperstidningen.

Anna Björkroos