DELA

Självstyrelse och havtornsparfait

Georgiens president Mikheil Saakashvili besöker i dag Åland. Att en president från ett annat land än Finland besöker Åland är mycket ovanligt.
President Mikheil Saakashvili kommer till Åland på eget initiativ.
– Vi har inte exakt fått veta varför, men eftersom Georgien har flera minoritetsområden antar vi att han är intresserad av Ålands situation, säger biträdande lagtingsdirektör Susanne Eriksson.
Presidentens delegation består av tio personer. De reser i ett privatplan. Dessutom följer 16 representanter från massmedia med presidenten.

Ingen hotbild
I dagsprogrammet ingår bland annat en rundtur i Självstyrelsegården. Då presenterar talmannen, lantrådet, landshövdingen, Susanne Eriksson och Sia Spilioupolo Åkermark från Fredsinstitutet självstyrelsen.
– Vi har en viss rutin på att ordna program och ge information om självstyrelsen. Vi berättar bland annat om lagarna, hembygdsrätten och landshövdingens roll.
Alla stadsöverhuvuden har reser med egna säkerhetsmän, men i övrigt kan ingen berätta mycket om säkerhetsåtgärderna inför besöket.
– Vi har förstått att hotbilden inte är så stor.

Kommer flera
Torsdagen den första november besöker Finlands president Tarja Halonen Åland för att öppna lagtinget. Två presidenter besöker alltså Åland med bara några veckors mellanrum.
– Presidentbesöken duggar tätt nu. Det är ovanligt, säger Susanne Eriksson.

KARIN ERLANDSSON

karin.erlandsson@nyan.ax