DELA

Självständigt Åland vattendelare

I kväll avgörs valet om vem som ska leda Centern de kommande åren.
I veckan möttes de båda i ”Rakt på” för att debattera sina hjärtefrågor och partiets framtid.
Veronica Thörnroos utmanar ikväll sittande partiordförande Harry Jansson, som vann över henne i partiledarvalet 2010. När de två kandidaterna tidigare i veckan besökte ”Rakt på” i Åland 24, frågade programledare Nina Fellman om deras de politiska frågor som ligger dem närmast hjärtat. För Jansson är Ålands framtida självstyrelse den viktigaste frågan.
– Jag vill se att vi inför självstyrelsens 100-årsjubileum 2022 har ett självstyrelsesystem som är anpassat till dagens samhälle. Det är därför jag har satsat mycket kraft och tid på självstyrelsekommittén. Det är det som avgör vår morgondag och om vi som åländska beslutsfattare lyckas skapa ett bra samhälle.
Ett åländskt självstyre med egen statstillhörighet, ser Jansson som en möjlig väg för Åland. Thörnroos ser annorlunda på saken.
– Det svenska språket är viktigt, men jag ser inte ett stälvständigt Åland inom en lång, lång framtid. Vi har ju från åländskt håll lyckats få till den här blandade kommittén som leds av Tarja Halonen och med Gunnar Jansson som vice ordförande. Där har vi kommit en bra bit på väg och och fått till en dialog med Helsingfors och det är bara på det viset vi kan utveckla vår självstyrelse. Det hjälper inte att vi står här och säger att vi kräver det ena och det andra, vi måste ha en dialog.
Se hela programmet på Nya Ålands/Ålands 24 hemsida och läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén