DELA

Simskola oroad av alger – men läget är under kontroll

De största algbältena på tio år har bildats i Östersjön under helgen, skriver FNB.
Nicole Eker, simlärare i Geta Knutnäs, stannade för säkerhets skull på land med barnen under gårdagen.
Men enligt ÅMHM:s kontrollant David Abrahamsson är läget under kontroll.
De algbälten som har bildats i Östersjön under helgen är enligt FNB flera kilometer långa och breda. Dessutom tyder väderprognoserna på fortsatt varmt väder, vilket kan öka på algblomningen ytterligare.
Nicole Eker, som är simlärare vid simskolan i Geta Knutnäs, blev oroad i måndags morse när hon noterade grumligt vatten vid simstranden.
– Det syns inte på håll, men står man ute på bryggan ser man att vattnet är grumligt. Vi vet ännu inte säkert om det är giftiga alger, utan vi väntar på att ÅMHM ska komma och kontrollera. Innan det vågar vi inte gå i. Det känns bäst att ta det säkra före det osäkra och stanna på land, för att inte riskera att barnen blir sjuka.


Inga bekymmer
När Nya Åland ringer upp David Abrahamsson vid ÅMHM, som senare under gårdagen utförde kontroller både i Knutnäs och på flera andra ställen på Åland, berättar han att läget är helt under kontroll.
– Vattnet såg väldigt klart ut, det verkade inte vara några bekymmer. Det finns inga bra analysmetoder som är kostnadseffektiva, så vi gjorde inga prover, men vad jag kunde se fanns inga alger i vattnet. Siktdjupet ute vid piren var upp emot två meter.
Rent allmänt konstaterar Abrahamsson att algläget ser bättre ut än förra veckan.
Läs mer i papperstidningen!

Maria Snellman