DELA

Simons uppfinning gör vardagen enklare

Tänk dig ett rum utan sladdar till lamporna, radion och väckarklockan. Ett rum där elektriciteten överförs på ett helt nytt sätt utan kabeltrassel.
Ett sånt rum har Simon Tavakoli, 16 år, skapat.
Senaste helg vann Simon Tavakoli, förstaårsstuderande på yrkesgymnasiets elteknikprogram, första pris i gymnasieklassen i tävlingen TekNatur i Helsingfors, vilket Nya Åland i korthet berättade om i går. Tävlingsprojekten var totalt 49.
Simon har lyckats uppfinna trådlös elektricitet som fungerar med hjälp av magnetfält.
– Trådlös el underlättar vardagslivet när man slipper kablar och sladdar som ju inte är så snyggt, säger han om sin uppfinning.

Avancerad teknik
Det är inte helt lätt för en oinvigd att följa med när han berättar om tekniken bakom uppfinningen och demonstrerar det hela. Med hjälp av transistorer, spolar, dioder och resistorer har han byggt ett system för hemelektronik som gör kablar onödiga liksom vägguttag och strömbrytare. Apparaterna kan placeras var som helst i huset utan att man behöver bry sig om nätanslutningar.
– Den största fördelen med systemet är att det aldrig kan uppstå jordfel eftersom apparaten är galvaniskt isolerad från jord, säger han.
På demonstrationsbordet ligger en matta med en speciell högfrekvenstråd, litztråd som fungerar som sändare, monterad på undersidan. Bredvid står ett bord med likadana trådar under skivan. När han ställer en lampa ovanpå så lyser den. Samma sak med radion och väckarklockan.
Kablar finns inte, inte heller batterier. Det hela är som trolleri.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre