DELA

Silja Europa tillbaka i trafik

Färjan Silja Europa trafikerar åter sin ordinarie rutt mellan Stockholm och Åbo.
Det är dock ännu oklart vad som orsakade felet på roderaxeln, felet som gjorde att 1.300 passagerare fick tillbringa ett dygn extra ombord.
Det var den 22 november som Silja Europa drabbades av ett fel på roderaxeln på väg från Stockholm.
Väster om Sottunga styrde fartyget bort från farleden med hjälp av sina styrpropellrar och tvingades cirkla runt där i väntan på hjälp. Först dagen efter kom färjan i hamn i Åbo efter att ha eskorterats fram i hastighet av 9,5 knop.

Utredning fortsätter
Enligt Tallink Silja är det ännu oklart varför roderaxeln gick sönder, men undersökningarna kommer att fortsätta. Kostnaderna för incidenten samt dockningen har inte tillkännagivits ännu.
Reparations- och underhållsarbeten har utförts på ett skeppsvarv i Polen Gdansk. Bland annat har styrbords roderaxel bytts ut.
Myndigheterna godkände reparationen den 17 december och färjan kördes till hamnen i Åbo. Där inleddes ordinarie trafik mot Stockholm klockan 20.15 på lördagskvällen.
Tallinks färja Baltic Queen., som ersatt Silja Europa, återvänder nu sin ordinarie rutt Stockholm-Tallinn.

Tackar passagerare
I ett pressmeddelande skriver man även att ”AS Tallink Grupp tackar alla passagerare för deras tålamod och alla anställda på Silja Europa och Baltic Queen och kontoren för deras goda arbetsinsats”.
När roderfelet inträffade befann sig 1.659 människor var ombord, av dem var 1.373 passagerare. Enligt sjöbevakningen fanns det ingen risk för någon grundstötning.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax