DELA

Sevastopol inspirerade Bomarsundsvänner

Elva medlemmar i Bomarsundssällskapet tillbringade senaste vecka i Sevastopol vid Svarta havet.
Staden blev Krimkrigets huvudscen efter inledningen i Östersjön och erövringen av fästningen i Bomarsund.
Sällskapet, som nu har elva år på nacken, har som främsta mål ett besökscenter i Bomarsund.
I Sevastopol studerade medlemmarna bland annat flera besökscentra och knöt personliga kontakter, rapporterar Jerker Örjans, sekreterare i sällskapet.
Deltagarna kunde konstatera att ryssarna, i dag ukrainarna, har ett brinnande intresse för sin historia.
I Sevastopol med omgivningar finns över två tusen monument och minnesplatser, många omgivna av vackra parker. Gator och bebyggelse gav annars inte intryck av något överflöd, men de historiska platser och minnesmärken som gruppen besökte och deras omgivningar var alla oklanderligt välskötta.
Välbesökta tycks de också vara med köer till och med under lågsäsongen i oktober.
Sevastopol försvarades under den årslånga belägringen från bastioner, förskansningar med jordvallar, på kullar i stadens utkanter. Liksom i Bomarsund hade fästningarna byggts för försvar vid angrepp från sjön. Vid intagningen av staden från landsidan förblev fästningarna därför oskadade och står fortfarande kvar.
Gruppen fick se en fästning som var nära nog identisk med huvudfästet i Bomarsund och med en imponerande utställning.
Sevastopols huvudattraktion är utan tvekan besökscentret ”Panoramat” med den 115 meter långa och 14 meter höga cirkulära målningen av de allierade franska och brittiska styrkornas anfall på bastionen Malakov 6 juni 1855.
Mellan betraktaren i byggnadens centrum och målningen finns bastionen uppbyggd i full skala med sönderskjutna skyddsrum, havererade kanoner och lavetter och så välgjort att det är näst intill omöjligt att avgöra var modellen slutar och målningen tar vid.


Potential
Deltagarna i resan återvände till Åland övertygade om att ett besökscenter i Bomarsund har potential att locka stora mängder besökare från de nationer som var engagerade i Krimkriget.
– Åland har möjlighet att presentera något som Krim inte har, nämligen en erövring med ett positivt slutresultat, demilitarisering och i sista hand självstyrelse, skriver Jerker Örjans.
Läs mer i papperstidningen! (ka-f)