DELA

Sent besked till Birka-chef

– Jag blev förvånad.
Det säger Birka Lines vd Anders Ingves som fick besked om köpeanbudet i onsdags på kvällen.
Birka Lines vd Anders Ingves hade ingen förhandsinformation om Eckerökoncernens planer.
I tisdags och onsdags befann han sig ombord på kryssningsfartyget Birka Paradise där han hade möten och samtal med personalen.
– Jag gick igenom senaste bokslut och berömde våra anställda för det goda arbete de utfört, säger han.
Sent på kvällen i onsdags ringde hans telefon. Först då fick han information om Eckerökoncernens köpeanbud på samtliga aktier i Birka Line.
– Jag blev förvånad, jag visste inte att det var på gång, säger Ingves.
Hur reagerade du på beskedet?
– Jag tänkte i första hand på att leva normalt – att fokusera på det dagliga arbetet och att försöka förbättra vår verksamhet så att vi tjänar mer pengar. Nu är det viktigt att vi håller fokus på våra arbetsuppgifter och inte tappar koncentrationen.
Anders Ingves vill i dagsläget inte uttala sig om eventuella för- och nackdelar med den planerade affären.
– Jag har inte analyserat prospektet och har inga kommentarer. I sinom tid kommer styrelsen för Birka med ett uttalande. Det enda jag kan säga är att vi nu är i början av en process. Vart den leder återstår att se.
Ingves säger att beskedet givetvis skapar en oro bland de landanställda, de oroar sig för att arbetsplatser försvinner på land som en följd av en sammanslagning.
– Jag skall så gott det går hålla personalen informerad om utvecklingen och försöka dämpa de negativa känslor som eventuellt uppstår.
Hur går det med ditt eget jobb?
– Det har jag inte ens tänkt på. Om jag har skäl att bli orolig lär jag märka det när det är dags. Men i dag koncentrerar jag mig helt på mitt arbete.
I dag på eftermiddagen kom ett pressmeddelande från Birka Line. Enligt det skall styrelsen nu börja utreda ärendet och undersöker i samråd med sina rådgivare eventuella åtgärder som anbudet kan leda till.

HELENA FORSGÅRD