DELA

”Semesterstängt” vid arbetsplatsinspektion

Åland är inte bäst i klassen – men inte heller sämst. Betyget blir en sjua.
Den slutsatsen drar de nio arbetarskyddsingenjörer som förra veckan specialsynade drygt hundra arbetsplatser runtom i landskapet.
I tisdags berättade Nya Åland om kampanjen som inleddes följande morgon. Det visade sig att många arbetsgivare var väl förberedda på att få besök av inspektörerna.
– En del visade upp alldeles färska avtal om företagshälsovård för sina anställda. Det är bra att de fick det gjort, säger inspektörerna som avslutade kampanjen i fredags.
Men det fanns också vissa mindre byggarbetsplatser som fick för sig att ha semesterstängt i all hast.
– Det var det beskedet vi fick, trots att lunchlådorna låg kvar i gräset och bilar stod parkerade på arbetsplatsen. Det är sånt som vi måste följa upp, säger de.


Utländsk arbetskraft
Ett av målen för inspektionen inom bygg, restaurang och hotell, handel och jordbruk var att granska villkoren för den utländska arbetskraften. Som utländsk arbetskraft räknas alla som inte är finska medborgare, alltså även svenskar.
På 36 av 102 granskade arbetsplatser fanns utländsk arbetskraft. Inom till exempel äppelodlingen kommer de flesta utlänningar från Lettland medan thailändarna är den vanligaste nationaliteten bland utlänningarna inom restaurangbranschen.
Det många arbetsgivare uppenbarligen inte vet är att de måste granska att personen de anställer har rätt att arbeta. Det räcker inte enbart med att visa upp skattekort.
Ungefär 40 procent av de synade arbetsplatserna har utländsk arbetskraft.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre