DELA

Segregerad buss internationell nyhet

Nyheten om segregering på Eckerölinjens buss som de senaste dagarna har tagit stor plats i framförallt svenska medier, har även nått längre ut i världen.
Bland annat Daily Mail och Daily News skriver om de ”apartheid-liknande” situationerna.
Dagens Nyheter var först med nyheten och andra medier var inte sena att haka på – nyheten slogs upp stort i de båda svenska kvällstidningarna, men också SVT rapporterade om den liksom diverse lokaltidningar. Även i Finland fick nyheten stort utrymme. Bland annat Hufvudstadsbladet, Ilta-Sanomat, Yle och Helsingin Sanomat skrev om händelsen.
Redan under helgen plockades nyheten upp även i internationella medier. Engelska Daily Mail och New York Daily News skriver båda om händelsen på sina nyhetssajter, liksom den australiensiska sajten Adelaidenow. ”A Swedish bus driver forced his black and white passengers to travel on separate vehicles in what has been described as an “apartheid” incident”, skriver Daily News bland annat.
Många av de utländska medierna citerar nyhetssajten The Local, som igår gjorde en uppföljning med en professor från Umeå som uttalar sig om händelsen. Han säger att den omtalade händelsen inte är att betrakta som typisk för svenskar, som generellt sett anses vara väldigt fördomsfria.
I flera bloggar, i tidningars kommentarsfält och på Facebook har debatten gått het. I flödet har både resenärerna och busschauffören – som nu är avstängd från sitt jobb medan utredningen pågår – fått stöd och sympatier.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén