DELA

Sea Diamond-ägare stäms

Besättningen ombord på Sea Diamond, före detta Birka Princess, riskerar fängelse i upp till fem år efter olyckan på skärtorsdagen.
Grekiska myndigheter planerar också att stämma fartygets ägare.
Påskhelgens förlisning i Medelhavet kommer få ett rättsligt efterspel. Grekiska myndigheter har för avsikt att stämma Louis Public Company som äger olycksfartyget Sea Diamond till följd av förlisningen, skriver Dagens Nyheter, DN.
Kryssningsfartyget vilar på mellan 90 och 140 meters djup utanför ön Thira (Santorini) och nu befaras en miljökatastrof i turistparadiset. Grekiska kustbevakningen har saneringsfartyg på plats, men genom en stämning inför domstol vill staten försäkra sig om att rederiet tar sitt ansvar för den oljebekämpning som kan bli följden. Det finns 400 ton bränsle i vraket, skriver DN.
Grekiska myndigheter befarar också att havsströmmarna kan föra Sea Diamond längre ned i djupet.


Djupet försvårar
Fartygets kapten och fem andra besättningsmän misstänks för brott till följd av före detta Birka Princess förlisning. De fem anklagas för att genom försumlighet ha vållat haveriet i påskhelgen.
En hundra meter lång oljefläck blev kvar på ytan efter fartyget. Oljeutsläppet togs om hand av kustbevakningen. Besättningen anklagas nu också för miljöbrott och för brott mot de internationella sjöfartsföreskrifterna, vilket kan ge upp till fem års fängelse.
När fartyget gick på grund i torsdags fanns totalt cirka 1.600 personer ombord. Dykare har sökt efter de två franska passagerarna som blev kvar när fartyget sjönk, men de har inte hittats. Djupet gör att det svårt att dyka efter de saknade. Det leder också till att det blir svårt att tömma bränsletankarna.


”Seriöst gäng”
När Birka Line överlämnade Birka Princess till det cypriotiska rederiet för ett år sedan var Pierre Eriksson kapten ombord. Överlämningen skedde i Nådendal, ett par mil nordväst om Åbo. Besättningen som tog över fartyget gjorde ett positivt intryck på Pierre Eriksson.
– Det var ett duktigt och seriöst gäng.
Clas Öfverström, som byggde Princess och var befälhavare ombord i många år, sa i lördagens Nya Åland att förlusten av Princess var ”som att mista sin baby”. Pierre Eriksson arbetade 13 år ombord på fartyget och är även han känslomässigt berörd av förlisningen.
– Det är en sorglig historia. Det känns bedrövligt.

ANDERS SIMS

anders.sims@nyan.ax