DELA

Se bilder från Sea Diamonds vrak

Invånarna på den grekiska ön Santorini fortsätter sina protester mot att vraket efter Sea Diamond, före detta Birka Princess, inte bärgas.
När en demonstration hölls på fasta Grekland uppmärksammades det även internationellt av tv-kanalen BBC, som även har tillgång till en film från vraket.


Som Nya Åland tidigare berättat finns det en stor mängd olja och kemikalier ombord på vraket efter Sea Diamond, som alltså sjönk sommaren 2007, och ett större läckage kunde vara förödande både för Santorinis turistnäring och för vattenförsörjningen på ön.
I BBC-inslaget konstaterats att man hittills lyckats hålla föroreningarna under kontroll och att experter anser att vraket kan saneras utan att bärgas.
Fylld med olja
Öns invånare kämpar dock för att rederiet Louis Helenic Cruises ska betala för en bärgning. Hittills väljer dock rederiet att betala dyra böter, det talas om uppemot 100 miljoner euro, istället.
I BBC:s inslag visas även korta bilder från den undervattensundersökning som gjordes vid vraket för ett par månader sedan. På filmen syns att vraket är ordentligt skadad och enligt BBC är hela restaurangen ombord fylld med olja.

Hela inslaget kan ses på sidan http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/7679195.stm

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax