DELA

Sankta Klara lyfts fram på Kökar

Franciskusdagarna hålls på Kökar inkommande helg, och arrangörerna hoppas att katolikerna på Åland sluter upp till festligheterna.
– Det är ju inte ofta det ordnas katolsk gudstjänst här, säger Christian Pleijel.
Franciskusfesten firas sedan 1979 till minne av Franciskus av Assisi men i år är temat en föregångskvinna inom kristendomen. Sankta Klara grundade den allra första nunneorden. Hon föddes tretton år efter Franciskus, år 1194 i Assisi, och första gången hon hörde honom predika om Gud och fattigdomsideal blev hon övertygad om sin kallelse och han om hennes, sägs det.
– Vi vill lyfta upp en kvinna i år eftersom de tenderar att vara rätt osynliga i kyrkliga sammanhang och speciellt i katolska, säger Pleijel, sekreterare i föreningen Franciskus på Kökar.
Om Klara berättas att hon tillsammans med sin släkting rymde hemifrån som 18-åring, och samma år, 1212, grundade franciskanerordens andra gren, klarissorna, ”de fattiga Klara-systrarna”.
Klara av Assisi helgonförklarades den 26 september 1255 av påve Alexander IV.
På lördag presenterar fader Henrik Roelvink sin nya bok om Sankta Klara med biskop Caroline Krook som ”opponent”. Stig Petrone ställer också ut nya målningar på temat Sankta Klara i församlingshemmet på Kökar.
Men festen inleds redan på fredag med konsert i S:t Anna kyrka kl 20. Det är en trio unga, begåvade åländska musiker som uppträder: Emanuele Ferrari, piano, Christoffer Isaksson, gitarr och Stephanie Jörgensen sång. Dagarna invigs av biskop emeritus Lennart Koskinen som är sommarpräst på Kökar.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist