DELA

Samma tryckeri för båda tidningarna

Nya Åland och tidningen Åland kommer från och med årsskiftet att tryckas vid samma tryckeri – Ålands tidningstryckeri, ÅTT. I dag skrev de båda tidningarna under ett avtal som innebär så kallat samtryck.
– Det är en historisk dag, säger Nya Ålands chefredaktör och vd Jonas Bladh.

Frågan har stötts och blötts under tiotals år. Flera gånger tidigare har de båda tidningarna varit nära en överenskommelse, men inte förrän nu har parterna kunnat enas. Nya Ålands Jonas Bladh och tidningen Ålands vd Dan-Johan Dahlblom är båda nöjda med att nu ha skrivit under avtalet.
– Det är en win-win situation för bägge tidningar att trycka på samma tryckeri. Det här en fråga som vi har jobbat med i tio år, så det känns väldigt skönt att vi har kommit i mål nu, säger Dahlblom.
Framför allt innebär samtrycket en ekonomisk inbesparing för båda tidningarna. Att Nya Åland i framtiden ska tryckas vid ÅTT, innebär att tidningen står inför en stor förändring formmässigt. Under hösten måste formatet göras om för att passa pressarna och Nya Åland kommer att få samma storlek som tidningen Åland har i dag, så kallat tabloidformat.
Innehållet i tidningarna och konkurrensen mellan tidningarna påverkas inte, försäkrar de båda. Förändringen kommer inte att märkas för läsarna.
– Nej, inte annat än att vårt format kommer att bytas. I övrigt kommer striden att fortsätta om att hitta de bästa nyheterna och vara först med nyheter. I och med att vi sparar pengar i båda husen, får vi också mera pengar till annat, bland annat till redaktionellt innehåll.
Vad som händer med Consaprint, som i dag trycker Nya Åland och har gjort det under många år, är ännu inte helt klart.
– Det är en fråga som styrelsen för Consaprint måste ta upp, men tanken är att det kommer att avvecklas, säger Bladh.

Läs mera i morgondagens tidning!

Minna Wallén

minna.wallen@nyan.ax