DELA

Samhällstjänst för misshandel och rattfylla

En kvinna bosatt i Mariehamn har dömts till ett ovillkorligt fängelsestraff för att ha misshandlat sin man och kört grovt rattfull utan körkort.
Men straffet har omvandlats till samhällstjänst trots att kvinnan också i fjol fick ett fängelsestraff omvandlat.
Åklagaren åtalade kvinnan för grov misshandel som skedde i augusti i fjol i parets bostad. Enligt åtalet slog kvinnan mannen med en glasvas som gick sönder. Mannen fick ett 10 cm långt och djupt sår bakom ena örat och fick såret sytt på akuten.
Mannen, som hade 3,6 promille alkohol i blodet, berättade på sjukhuset att han blivit slagen i huvudet av kvinnan, något som han senare tog tillbaka. Han hävdade senare att han snubblat och slagit huvudet i handfatet på toaletten så att ett glas gått sönder.
Rätten tyckte att hans berättelse inte var trovärdig utan dömde kvinnan för vanlig misshandel, inte grov. Orsaken var att en hel glasvas inte kan jämställas med ett vapen, trots att skadan var potentiellt livsfarlig.

Grovt rattfull
Fyra månader efter misshandeln körde kvinnan grovt rattfull från Godby till Mariehamn med minst 1,9 promille alkohol i blodet trots att hon saknade körkort.
Rätten konstaterar att kvinnans tidigare brottslighet leder till skärpt straff. Hon har dömts för liknande brott i Ålands tingsrätt åtminstone följande fall: 50 dagsböter i oktober 2007 för bland annat rattfylleri, 70 dagsböter i februari 2008 för rattfylleri och i juni 2008 för två körningar utan körkort och 60 dagars ovillkorligt fängelse för grovt rattfylleri och olovlig körning.
Den gången omvandlades det ovillkorliga fängelsestraffet till 60 timmar samhällstjänst.

Samhällstjänst
I de nu aktuella åtalen resonerade tingsrätten som så att även om misshandeln inte kan räknas som grov så var den ändå grövre än normalgraden. Trots det, trots det grova rattfylleriet och trots att kvinnan från tidigare har en samhällstjänstdom – som, om den inte avtjänas, ska leda till att det ovillkorliga fängelsestraffet verkställs – så beslöt rätten ändå att omvandla också det nya fängelsestraffet till samhällstjänst.
I stället för sju månaders fängelse ska kvinnan göra samhällstjänst i 180 timmar. Enligt rätten finns de formella förutsättningarna för omvandling – kvinnan har bostad, arbete och ett minderårigt barn.

ANNIKA ORRE

annika.orre@nyan.ax