DELA

Samarbete på Föglö inför valet

Locka fler inflyttare och skapa arbetstillfällen. Det är några av utmaningarna för Föglös politiker under den kommande mandatperioden.
– Vi jobbar alla mot samma mål, att man fortsättningsvis ska kunna bo i skärgården, säger kommunfullmäktigeordförande Ethel Sundblom.
Golfbana, fiskodlingar, tunnel, reningsverk, avsaltat dricksvatten, kulturprojekt, distansjobb och utbyggnad av äldreboendet.
Det är bara några av de frågor som varit aktuella i Föglö kommun sedan förra kommunalvalet. Flera av dessa är omfattande och dyra projekt som pågått och diskuterats i många år och vissa av dem har stött på problem längs vägen, men trots detta verkar det politiska arbetet i Föglö vara mer eller mindre konfliktfritt.
– Vi driver ingen hård partipolitik här i kommunen utan jobbar på och försöker få den lagstadgade servicen att fungera. Vi har nog inte haft något som kan betecknas som en tvist under den senaste perioden, säger fullmäktigeordförande Ethel Sundblom, som dock minns att det fanns lite olika åsikter om var det nya daghemmet skulle byggas, men det var många år sedan.
Under den senaste perioden har man i kommunen bland annat fokuserat på att locka nya invånare, till exempel genom att skapa förutsättningar för arbetsplatser och möjligheter för företag att etablera sig.
– Fiskodlingens möjlighet att vara kvar skapade mycket debatt då landskapets miljöhandlingsprogram kom. Odlingen är ju en mycket näring viktig för oss, säger Ethel Sundblom.


Tre listor
I hösten kommunalval finns tre listor med kandidater i Föglö. Två av listorna är namnlösa och den tredje är socialdemokrater.
– I princip är det väl så att den ena namnlösa listan är lite mer liberalerna och den andra lite mer center, men de flesta kandidaterna vill inte stå för något visst parti, säger Ethel Sundblom, som själv ställer upp för återval på den ena namnlösa listan.


Nya kandidater
På listorna finns flera nya namn, bland annat två kvinnliga inflyttade balter som Nya Åland skrivit om tidigare. Ethel Sundblom ser det som något positivt att nya kommuninvånare och inflyttade ställer upp i valet.
– Integrering av de inflyttade är något Föglö måste arbeta med i framtiden och genom att dessa två ställer upp i valet kanske ännu fler får upp ögonen för att alla faktiskt har något att säga till om i kommunen, säger hon.
Totalt ställer 27 kommunalvalskandidater upp i Föglö.

ANNA BJÖRKROOS

anna.bjorkroos@nyan.ax