DELA

Saltvikstjej med på nordiskt succéprojekt

Alexandra Gäddnäs heter Saltvikstjejen som i sommar har deltagit i Nordiska kulturfondens ungdomsprojekt Nordiskt ljus.
Tillsammans med 14 andra i en teatergrupp fick hon möjligheten att resa runt i Norden och utvecklas som skådespelare.
Nordiskt ljus är ett ungdomsutbyte som ordnas av Nordiska kulturfonden.
Barbro Sundback har i två år representerat Åland i styrelsen för Nordiska kulturfonden och hon beskriver utbytet som en resande festival. Hon berättar att de 75 deltagarna var indelade i de fem konstgrupperna teater, dans, musik, cirkus och bildkonst. Vem som helst mellan 14 och 16 år bosatt i Norden kunde ansöka om att få vara med och det gjorde man genom att skicka in en en minut lång filmsnutt där man utövade en av de fem konstformerna.
Alla konstgrupper reste tillsammans med en konstnärlig ledare runt till olika ställen i Norden innan de till slut i helgen samlades i Joensuu i östra Finland för en stor avslutning. Avslutningen kallades ”Spektaklet” och var en show sammansatt av allt konstgrupperna hade övat på under utbytet.

Höga berg vid en fjord
Alexandra Gäddnäs från Saltvik var den enda ålänningen som blev antagen till utbytet. Hon berättar att hon sökte till teatergruppen där det gemensamma språket blev engelska, men att hon kunde prata svenska med Lowe från Göteborg och även en islänning, Tryggvi, som kunde svenska.
Alexandra säger att det var tänkt att teatergruppen skulle börja med att resa till Svalbard, något hon såg mycket fram emot, men att planen ändrades och de hamnade istället i det lilla samhället Modalen lite söder om Bergen i Norge.
– Modalen var så mycket bättre än vad jag hade förväntat mig. Det var riktigt häftigt. Det var höga berg vart man än tittade och låg precis vid en fjord. Vi hade förväntat oss kyla och hade packat därefter, så när det blev 30 grader var det väldigt svettigt i långbyxor.
På alla ställen de besökte fick de delta i olika workshops och träna på speciella saker. I Modalen lärde sig deltagarna stagefighting.
– Vi fick öva på att slåss med kvastskaft. Vi slogs inte på riktigt, men det skulle se äkta ut. Vi övade på att se ut som om vi slogs, men ändå ha full kontroll hela tiden i tre dagar och lärde oss koreografier, berättar Alexandra.
En dag vandrade de upp för ett berg där de också höll på med stagefighting och efterår badade de i ett vattenfall.

Sommarsnöboll
Efter det flög de till Tromsö. Där övade de på att använda rösten och improvisera.
– I Tromsö var det en jättekonstig blandning att man kunde göra en snöboll mitt i sommaren när det var så varmt och allt var grönt runt omkring.
I Tromsö började teatergruppen fundera på ett upplägg för slutshowen innan de åkte buss till Pajala i norra Sverige. Alexandra berättar att det var i Pajala som gruppen till slut fick öva på vad hon alltid tidigare trott att skådespeleri egentligen var.
– Vi gjorde många annorlunda övningar. Jag fick ett brett perspektiv på vad konst och skådespeleri faktiskt kan vara.

Spektakel
Sedan blev det dags att ta bussen till Joensuu och möta upp alla andra konstgrupper. Det blev ett stenhårt arbete med att få showen att gå ihop. Den skulle bli en timme och en kvart lång och alla 75 deltagare jobbade utomhus sex timmar om dagen.
”Spektaklet” hade i år rötter som tema och teatergruppen valde att tolka det som mänskliga rötter, hur man skapar samhällen som sedan faller sönder och byggs upp igen. Showen framfördes på en stor flytande scen och delvis på kringliggande öar med publiken sittande på strandkanten.
Scenens ljussättning var fantastisk. Det var som att man hade tagit ner ett norrsken från himlen, säger Alexandra.
Showens helhet skapades på plats. Alla konstgrupper bidrog med korta delar av det de övat på under tiden de rest runt. Till exempel cirkusgruppen hade luftakrobater som Alexandra berättar att var väldigt duktiga.
– De var bättre än på cirkus, säger hon.
Vad hon slogs av var hur professionellt allt blev och hur duktiga deltagarna var.
– Det var galet hög kvalité. Vissa som var med har tidigare uppträtt på Nationalteatern i Reykjavik. Alla var engagerade och alla ville samma sak och det var det som gjorde att det fungerade.
Barbro Sundback säger att hon var mycket imponerad över hur motiverad och disciplinerad hela gruppen var.

Bra stämning
Alexandra säger att det bästa med upplevelsen var att träffa alla nya människor.
– Vi hade samma förutsättningar. Alla kom ensamma, så vi fick jättestark sammanhållning direkt. Flera av dem jag lärde känna är jag nästan helt hundra på att jag kommer att träffa igen. Det blev också väldigt intensivt, istället för att sova på kvällen umgicks vi och lärde oss till exempel färöiska danser och grönländska sånger. Det är en upplevelse som jag kommer att ha med mig hela livet.
– Jag tror att det var roligt för hela styrelsen att se slutresultatet. Det var inga konflikter och inget gnäll, det strålade om ungdomarna, säger Barbro och tillägger att om det nordiska samarbetet ska leva vidare hänger det på dagens ungdomar.
– Det var väldigt trevligt att se ”Spektaklet”. Det är nog ett minne för livet för ungdomarna.
Alexandra håller med och säger att hon trivdes så bra mycket tack vare den fina stämningen.
– Alla såg varandra. Det var väldigt kramgo stämning mellan oss och vi tog hand om varandra.

Fredrika Fellman