DELA

Saltviks kanal engagerar många

Saltviks kanal skulle öppna upp en inre led mellan Lumparn och Norrhavet. För att bygga kanalen skulle man behöva gräva bort lika mycket jord som det har gjorts vägbankar med på Brändö, menar Runar Karlsson (C).
Redan på ryska tiden fanns planer att bygga en kanal från Saltviksfjärden genom Tjärnan, Strömma Träsk, Inre Verkviken och Yttre Verkviken ut till Norrhavet. Facebooksidan ”Bygg Saltviks kanal nu, Ålands kanske viktigaste projekt” samlar entusiaster kring kanalidén.
En av medlemmarna i gruppen är lagtingsledamot Runar Karlsson.
– Idén är gammal. Vi diskuterade den inom Saltviks kommun för länge sedan. Att gräva kanalen skulle vara praktiskt möjligt och det skulle vara en jätteinjektion för kommunen, säger han
Kanalen skulle främst vara till för turism och nöjestrafik. Den skulle göra det mycket lättare att ta sig till norra Åland sjövägen och service såsom sommarkaféer kunde öppna på vägen, menar Runar Karlsson.
Varför byggs inte kanalen?
– Om inte alla markägare säger att de vill vara med så är det omöjligt att gräva. Det är inte som med vägbyggen och avloppssystem att ett juridiskt förfarande kan tillåta byggande mot markägarens vilja.
Läs mer i papperstidningen!

Frans Jansson