DELA

Sälar dödas på skyddsområde

De åländska sälskyddsområdena är fredade från säljakt året om. Alla verkar dock inte följa de regler som finns. Bruno Hellberg i Kumlinge berättar om när han iakttog flera personer som sköt säl från öppen båt långt ute i skärgården. Han kallar området i yttersta skärgården för rena ”vilda västern”.
Bruno Hellberg i Kumlinge har stor erfarenhet av jakt. I Nya Ålands arkiv finns en rad artiklar och notiser om hans skicklighet att hantera en bössa och dessutom är han jaktkortsexaminator. Han är därför extra mån om att jakt ska gå rätt till och enligt lagen. Vid köksbordet i huset hemma i Kumlinge vecklar han ut en stor karta och berättar om de tjuvskyttar han såg tidigare i sommar.
Den femte juli i år begav han sig från hemmet i Kumlinge till Hamnbådan som ligger en bit ifrån Yttersberg sälskyddsområde. Han pekar ut området på kartan, det ligger långt norrut i den yttersta skärgården. Där finns en stuga som Hellberg brukar använda och hjälpa till att underhålla. Medan han var där ute hörde han olycksbådande ljud från sälskyddsområdet.
– Jag hörde att de sköt våldsamt där ute så jag tittade i tubkikaren. De var tre man med en öppen båt. Så här års är det alltid lite dis och inte så bra sikt, men sköt gjorde de i alla fall. På Yttersberg sälskyddsområde, säger han.


Sköt tolv skott
Hellberg är upprörd över att jakt på säl försiggår på ett område som ska vara fredat från jakt. Och det är inte första gången han upplever det.
– I fjol var jag på Ershamn. Då kom en båt från kobbarna runt norra Bråttö. De sköt tolv skott från båten och tog med sig en säl vad jag kunde se. Sedan åkte de österut.
Vid åtminstone ett tillfälle har han också hittat ett sälkadaver där jägarna inte hade tagit tillvara på sitt byte som man bör. Dessutom var det en vikare som är helt fridlyst på Åland eftersom det är en hotad art.


Laglöst land
Hellberg anser att det är rena ”vilda västern” ute i den yttersta skärgården. Han säger att han har kontaktat sjöbevakningen men att de inte har något intresse av att åka ut.
– Det finns ingen övervakning alls i det här området. Det är precis laglöst, säger han.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén