DELA

Säkerhetsrisk använda gammalt operativsystem

Sedan den 8 april i år stöder inte Microsoft längre operativsystemet Windows XP. Det betyder att din dator kan utgöra en säkerhetsrisk om du fortfarande använder systemet.
– Det innebär att hittas en säkerhetslucka som kan ställa till problem, kommer det inga åtgärder som kan stoppa det, säger landskapets IT-chef Ronny Lundström.
Efter tolv år har Microsoft beslutat att upphöra med supporten till Windows XP och i stället lägga sin tid och energi på de nyare operativsystemen som företaget säljer. Det här betyder att det från och med den 8 april innebär en säkerhetsrisk att använda operativsystemet. Enligt företagets hemsida gör det användarens dator mera sårbar för virus eftersom de brister i säkerheten som upptäcks inte längre åtgärdas av företaget.
Dessutom, skriver Microsoft, upphör också stödet för webbläsaren Explorer 8 och använder man det ihop med Windows XP innebär det en ytterligare risk. Konsumenterna kan också räkna med att färre program i framtiden kommer att fungera tillsammans med det föråldrade operativsystemet.

Pengar och hemligheter
I en artikel i Borgåbladet säger it-experterna Johan Graeffe och Vesa Roto att de avråder från att använda systemet för till exempel bankärenden på nätet.
– Pengar och hemligheter ska XP-användare vara försiktiga med. Det gäller också den som distansjobbar hemifrån och tar kontakt med arbetsgivarens system. Vill det sig illa kan hackare komma över information som endast är avsedd för internt bruk.
Vid Helsingfors stad har man fått byta ut eller förnya 9 000 datorer för att anpassa sig till den nya situationen, enligt Hufvudstadsbladet. Också hos landskapsregeringen är it-chef Ronny Lundström redan på god väg att avsluta all användning av Windows XP.
– Vi har under lång tid fasat ut Windows XP-datorerna. Det är både på grund av att stödet försvinner men också för att vi de senaste tre, fyra åren har börjat använda Windows 7. Vi har ett mindre antal maskiner kvar med XP, men de försvinner nu under våren eller sommaren.
Läs mer i papperstidningen!

Minna Wallén