DELA

Säkerhet motto för nya trafikstyrkan

– Vi finns inte bara till för att dela ut böter. Vi skall ge råd och försöka förebygga olyckor – allting handlar ju sist och slutligen om säkerhet.
Det säger överkonstapel Eva Fellman som leder polisens nya trafikgrupp i Godby.
Det lyser igen i fönstren på kvällar och nätter i polisens lokaler i Godby. Den nya specialstyrkan för trafiken har installerat sig i utrymmena som länge stått outnyttjade.
I dag består polisens trafikgrupp av fyra personer, i höst blir de fem. Alla i gruppen får specialutbildning för att kunna så mycket som möjligt om de ofta invecklade lagar och bestämmelser som styr trafiken.
– Vi är naturligtvis fortfarande lika mycket poliser som alla andra och rycker, om det behövs, ut på annat än trafikärenden också. Skillnaden är den att man inte planerar in andra uppgifter från början, säger Eva Fellman.

Om säkerhet
Att prata om den nya trafikgruppen är egentligen inte helt korrekt. Det har funnits en tidigare men bristande resurser ledde till att den rationaliserades bort i fjol. Nu har den återuppstått.
– Ordningsavdelningen har fått lite utökade personalresurser och det fanns möjlighet att starta upp en specialgrupp för trafiken igen. Det är viktigt för säkerheten att vi syns på vägarna – då finns vi, säger Fellman.
– Men också ordningspolisen kommer att fortsätta att ha kontroller på vägarna, inte bara vi.

En attitydförändring
Då vi träffar Eva Fellman och äldre konstapel Stefan Andersson i ”högkvarteret” i Godby center klarnar det snart att allting, precis allting handlar om just säkerhet.
Oavsett om polisen bötfäller någon för avsaknad av bilbälte, prat i mobiltelefon, bristfällig utrustning, överhastighet eller annat, är det med målet att göra vägarna säkrare både för föraren själv och för alla andra.
– Det viktigaste är nog att få till stånd en attitydförändring. Att få det aggressiva beteendet i trafiken, säger Eva Fellman då hon får frågan vad som står högst på en trafikpolis önskelista.
– Det är också viktigt att få ner hastigheterna. Och att få bort alla rattfyllerier – men det är nog en mycket orealistisk önskan.

Folk tipsar
De två poliserna berättar att det finns tips från allmänheten bakom de flesta rattfyllerier som blir polisärenden.
– Det är din skyldighet att ringa oss om du misstänker att någon som har druckit kör, säger de.
Folk tipsar också om till exempel var det kan löna sig att kolla hastigheten.
– Vi välkomnar alla tips. Det är bra att vi finns på plats och syns också om alla tips nödvändigtvis inte leder till någonting.
Alltid syns poliserna inte, ibland är de ute med civila bilar.
– Skall vi till exempel kontrollera användningen av mobiltelefon väljer vi ha en civil bil för att lyckas bättre.
Läs mer i onsdagens Nya Åland!

titte.tornroth@nyan.ax