DELA

Så tycker man om Skarvenförsäljning

Ta en flakfärja till Degerby?
Varför inte, tycker flera resenärer som Nya Åland talat med efter att det blivit känt att landskapets Föglöfärja Skarven är till salu.
Men åsikterna går isär.
Att landskapsregeringen lagt ut Föglöfärjan Skarven till försäljning via internationella mäklare var en nyhet.
Det säger befälhavaren Rolf Danielsson när Nya Åland besöker Skarvens kommandobrygga på måndagsförmiddagen. Han låter uppgiven.
– På ett sätt vore det bra om de säljer färjan. Då skulle det vara färdigt bråkat. Men hur det kunde bli så här, det begriper jag inte. Det är otroligt.
Turerna kring Skarven lär fortsätta. Rolf Danielsson är tveksam till lösningen att ersätta fjortonmiljonersbygget med enkla flakfärjor i ett kortruttssystem.
– Med öppna flakfärjor blir det problem med nedisning, snö och dåligt väder. Det ska vara väldigt korta pass och skyddade vatten, då går det nog med sådana färjor.
Rolf Danielsson som jobbat tio år på linjen Svinö-Degerby säger att resandet har förändrats mycket sedan Skarven kom. Visst är det stora variationer beroende på säsongen.
– Men vi hade tusen passagerare om dagen i juli månad.
Skarven är inte för stor, och kafét var ingen onödig investering, säger Rolf Danielsson. Om Skarven inte säljs utan blir kvar i landskapets ägo kan den sättas in på någon annan rutt. Sträckan Långnäs-Galtby, till exempel – det är en så lång tur att passagerarna behöver ett kafé.


Kan sitta i bilen
Flera av förarna som köar till Skarven på måndagar säger att de skulle klara sig med en enklare färja.
– En halvtimme kan man nog sitta i bilen, säger byggföretagaren Peter Pussinen.
– Det viktiga är att man kommer fram, säger Bosse Österman, mariehamnare med rötterna i Föglö Bråttö.
Billigare färjor och flera turer är ett vettigt alternativ om skärgården ska hållas levande, säger hans fru Else-Marie.
Läs mer i papperstidningen!

Patrik Dahlblom