DELA

Så skall stan ragga barnfamiljer

Hemvårdsstödet, den låga kommunalskatten, tryggheten, idrotten, och många lediga tomter.
Med sådana lockbeten skall Mariehamn få barnfamiljer från öst, väst och övriga Åland att flytta till Mariehamn – om den här kommittén får som den vill.
Mats Granesäter (S), Pia Aarnio (Lib) och Petri Carlsson (FS) fick en månad på sig att ta fram ett förslag för hur inflyttningen skall öka.
Deras förslag är att satsa 30.000 euro på att marknadsföra staden, främst på familjeinriktade svenska sajter. Man har begärt prisuppgifter från bland annat Vi föräldrar och Familjeliv. Men det skall också finnas plats för traditionell tidningsreklam, säger Petri Carlsson.
Kampanjbudgeten är rejält bantad jämfört med det förslag som en strategigrupp tidigare lade fram för stadsstyrelsen. Det förslaget skulle ha kostat staden cirka 80.000 euro. Den politiskt tillsatta kommittén tänker sig en tvådelad kampanj, först före juluppehållet i år, och sedan i vår när folk planerar semestern.
Exakt hur den skall se ut vill kommittén överlåta till reklamproffs – om stadspolitikerna godkänner förslaget. Medlemmarna har lekt med en julkampanj som bygger på ordlekar i stil med den här:
– Finns tomten?
– Ja, den finns i Mariehamn.

Guidade turer
Och den barnfamilj som vill göra ett studiebesök skall kunna få guidade rundturer. Då handlar det om att visa upp en så mångsidig bild som möjligt av staden, men framför allt de lediga tomterna. De finns med i ett tilläggsförslag som kommittén tagit fram. Stadens tomter i den nya stadsdelen Österbacka, norr om Hindersböle, har visat sig vara svårsålda.
– Vi föreslår att tomterna bjuds ut till marknadsmässiga priser, säger Petri Carlsson.
Man vill också öppna Örtvägen för genomfart till och från Österbacka, och se på möjligheterna att omforma de osålda tomterna.
– De är plottriga och svårplanerade. Tomterna i mitten är svåra, de i ytterkanten har gått lättare att sälja.
Kommittén vill också att staden påskyndar planeringen av bostadsområden i nya Horelli och södra Lillängen. Och varför inte instifta en tävling där ”årets hus” utses? Där den som byggt extra vackert, miljövänligt eller fantasifullt belönas.
Nu är det upp till beslutsfattarna att säga sitt.

Har själv erfarenhet
Petri Carlssons egen familj skulle ingå i målgruppen – om den inte redan flyttat hit.
Han är bördig från Finland, frun är svenska. De bodde söder om Stockholm när det blev läge att flytta för fem år sedan. Och då valde de Åland.
– För oss var det en kombination av flera saker som avgjorde. Den låga skatten, hemvårdsstödet – ja, många av de fördelarna som vi fört fram i kommittén. Arbetslösheten var låg på den tiden, så det fanns jobb för mig. Frun hade hemvårdsstöd ett tag. Nu jobbar hon också.
Petri Carlsson hade släkt här och familjen brukade besöka Åland varje år, så han kände till sin nya hemort.
– Men jag tror att man generellt inte har mycket kunskap om Åland utanför de politiska kretsarna. Man vet kanske att färjorna åker hit. Därför är det viktigt att tala om att vi har många bra saker här.
Även om priset för det nya kampanjförslaget är rejält bantat så är 30.000 ändå mycket pengar.
– Men det räcker med att en familj flyttar hit och bor här ett tag, så är de pengarna tillbaka. I dagsläget är det viktigt att bredda skattebasen, i synnerhet när en stor del av befolkningen är äldre.

Bara sajter i Sverige
Kampanjen skall främst riktas mot barnfamiljer på Åland, i Sverige och Svenskfinland. Ett problem, om annonserna skall synas på nätet, är att det inte finns finlandssvenska motsvarigheter till de rikssvenska familjesajterna.
– Vi har tittat på det, men inte hittat någon direkt kanal till målgruppen svenskatalande föräldrar i Finland.
Men internetleverantörers statistik visar att många finlandssvenska föräldrar besöker svenska sajter. Så kampanjen kan nå alla målgrupper den vägen.

PATRIK DAHLBLOM

patrik.dahlblom@nyan.ax