DELA

Så mycket kostade champagnekalaset

Hittills har landskapet betalat cirka 40.000 euro för champagneevenemanget och då är inte alla utgifter redovisade.
Men kostnaderna stiger enbart marginellt, säger Rainer Juslin, chef för landskapets kultur- och utbildningsavdelning..
I landskapsregeringens första tilläggsbudget för 2011 föreslogs 95.000 euro för särskilda åtgärder med anledning av vrakfyndet, en summa som inkluderar mer än själva auktionen. I summan ingår även analys av vrakölet i syfte att återskapa det för kommersiellt bruk genom att anlita experter samt en projektledare.
– När det kommer till projektledaren är summan inte ännu klar eftersom vi inte vet vem det är och inte har fått något löneanspråk men vi har räknat med fyra månader, säger Juslin.
Hittills räknar landskapsregeringen med cirka 16.000 euro för projektledaren och för analys av ölet cirka 20.000 euro.
För tillfället uppgår kostnaden för hela evenemanget till cirka 40.000 euro. Alla kostnader är inte redovisade än men det är inte några stora summor kvar.
– Priset kommer att stiga men marginellt, säger Juslin.

4.400 för Indigo-middag
I samband med auktionen av vrakchampagnen i torsdags hölls en representationsmiddag på Indigo. Middagen skulle enligt uppgifter till Ålandstidningen ha kostat 350 euro per deltagare men att bjudningen senare blev inställd på grund av den höga kostnaden.
De uppgifterna stämmer inte enligt Juslin. Han berättar att man inför evenemanget såg över olika alternativ för middagen.
– Vi begärde uppgifter av flera olika krögare och hade inte tagit något beslut rörande middagen. 40 personer anmälde sig och vi valde att satsa på den middag som senare hölls, säger Juslin.
Juslin säger att middagen kostade 110 euro per person och det sammanlagda priset blev 4.400 euro. Enligt uppgifter till Ålandstidningen skulle Indigo ha betalat en del av middagen.
Stämmer det att Indigo betalade en del av notan?
– Det är ingenting jag känner till. Vi fick en offert av Indigo på 110 euro per kuvert.
Klart är att champagnehuset Veuve Clicquot stod för drycken till middagen. Representationsmiddagar är enligt Juslin kutym i de här sammanhangen och är ingenting konstigt.
– Så är det även när när vi från Åland besöker andras möten och tillställningar. Vi vill givetvis vara goda värdar för våra gäster, säger Juslin.

Läs mer i onsdagens Nya Åland!

Johan Orre