DELA

Så här såg handen ut efter rådjursstyckning

Jägare lever farligt.
Det har Rainer Juslin bittert fått erfara sedan en elakartad bakterie tog sig från ett skjutet rådjur till hans kropp.
För några veckor sedan skulle Föglö jaktvårdsförenings ordförande, utbildningschef Rainer Juslin, stycka ett rådjur han hade fällt. Eftersom han är en både aktiv och erfaren jägare handlade det om en rutinåtgärd och han hade också garderat sig enligt regelboken med engångshandskar och bra knivar som inte skulle slinta i handen.
Juslin vet nämligen, som alla andra seriösa jägare, att vilda djur kan bära på en hel del osympatiskt och att man därför definitivt inte får skära sig eller slarva med handhygienen då man hanterar köttet.
Men i det här fallet fanns det en argsint bakterie som trots all försiktighet ändå lyckades hitta den enda lilla svaga punkten och gå till attack. På den högra handens tumled fanns nämligen ett litet sår.
– Det var ett knappt synligt, närmast mikroskopiskt, ytligt sår, säger Juslin.
Rådjursstyckningen skedde en torsdag. På måndagen började den högra handen bli ordentligt öm och tummen värkte ordentligt. Läkaren som Juslin konsulterade misstänkte att det var leden mellan de två tumbenen som trilskade och skrev ut medicin.
På tisdagen var alla handens fingrar sjuka, nu blev det penicillintabletter mot infektion och order om att hålla handen stilla.
Samma torsdag som strejken bröt ut åkte Juslin in till akuten.
– De följande dagarna blev intensiva. Jag blev undersökt av ortopeder, akutläkare och infektionsläkaren och fick tre dagliga doser antibiotika i droppform, säger han och tillägger att han, trots strejken, upplevde personalens insatser som både trygga och professionella.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen