DELA

Så fick vi bukt med snigelplågan

För två år sedan kryllade det av mördarsniglar i Sund Björby. I dag, efter att hela byn hjälpt till med bekämpningen, har antalet minskat kraftigt.
– Det gäller att kämpa tillsammans.
Grannarna Annika Öhman, Rita Laaksonen och Rosie Nordin går längs Norra Sundsvägen i Björby med skottkärra och stor säck med snigelbekämpningsmedlet Ferramol som de strör ut på båda sidor om vägen. De visar hur de gjorde när de för två år sedan tog krafttag mot sniglarna som plågade hela byn.
– Vi kunde inte gå ut och gå utan att titta efter var vi satte fötterna. Det var hemskt, säger de och ryser.
I samma veva såg Annika ett tv-program om svenska jordbruksverket som spred bekämpningsmedlet i diken i jordbrukstrakter och fick en idé.
– Jag satte lappar i alla postlådor i byn – det finns ungefär ett dussin hus här – och frågade om man ville bidra med 20 euro för att köpa in medlet som är ganska dyrt. Alla var väldigt positiva och vi köpte in en tiokilossäck, berättar hon.

En tesked
Snigelbekämparna betonar att det inte behövs stora mängder av medlet som består av järnfosfat som är begärligt för sniglar men inte för andra djur. Järnfosfatet skapar mättnadskänsla och sniglarna drar sig tillbaka och dör i skymundan när de knaprat i sig de blå pripplorna.
– En tesked per kvadratmeter är lagom.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre