DELA

Ryska bastun bjuds ut

Nu får alla en chans att anmäla intresse för den omstridda så kallade ryska bastun.
Landskapsregeringen beslöt i går att bjuda ut den nedmonterade byggnaden.
Finns det någon annan än Stallhagen och Kökars kommun som är intresserade av den ryska bastu som bevaras i nedmonterat skick i Grelsby i Finström?
Det undrar landskapsregeringen som i går fattade beslut om att ge alla en möjlighet att visa sitt intresse för byggnaden och leverera idéer för vad den kulturhistoriskt värdefulla ryska byggnaden i framtiden kunde användas till.
I praktiken handlar det om att kostnadsfritt få överta bastun för att, i samråd med museibyrån, bygga upp den på en lämplig plats där den är tillgänglig för allmänheten.
Som nya Åland tidigare har berättat har både Stallhagen och Kökars kommun begärt att få överta byggnaden. Landskapsregeringen anser dock att det är mest rättvist om alla på Åland ges samma chans att få byggnaden.
– Landskapsregeringen förbehåller sig rätten att välja det ur museal-, publik-, kulturhistorisk- och/eller bevarandesynpunkten mest fördelaktiga och realistiska alternativet. Landskapsregeringen bistår med rådgivning och följer upp förverkligandet av projektet, står det i beslutsprotokollet.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen