DELA

Rotary-pengar till ung Effekt

Godby Rotaryklubb vill bidra till kampen mot narkotika. Igår donerade klubben pengar till Fältarnas projekt Effekt.
– Det gäller att försöka lära ungdomarna att säga nej så att de inte fastnar i narkotika från första början, säger Godby Rotaryklubbs president Bo-Anders Sjölund.
Därför donerade klubben igår pengar till ett treårigt förebyggande program som heter Effekt. Licensen för programmet kostar 400 euro/år. Tanken med programmet är att stärka föräldrarna i deras strävan att hålla ungdomarna drogfria.
– Det handlar bland annat om att slå hål på myter. Till exempel att det inte är bättre att ge alkohol till sina ungdomar än att låta bli, säger fältaren Simon Påvals. Sedan kan det hjälpa att föräldrar från olika familjer kan höra om varandras regler.
– Det är ingen moralpredikan utan det handlar om att visa föräldrarna att detta resultat kan ni få om ni väljer att göra så här i stället, säger fältaren Annika Humell.
I praktiken går Effekt ut på att fältarna träffar föräldrar i samband med ett föräldramöte en gång per termin och talar om dessa saker i 15-20 minuter. Målet är att i framtiden kunna lära ut programmet till så många lärare som möjligt så att lärarna kan sköta diskussionerna själva.
Godby Rotaryklubb donerade också boken Tonårsparlören till alla sjätteklassister på landsbygden och i skärgården. Boken är ett slags ”instruktionsbok” för föräldrar.

Alfons Röblom