DELA

Roliga rykten om Viking Lines logo

– Viking Line betalade på 1980-talet två korgar öl i ersättning till studenter då de skapade varumärket NG LI genom att klippa sönder en bildekal.
Det hävdas i tidningen Taloussanomat – men sanning är det inte.
Den finländska tidningen Taloussanomat publicerade i går en artikel om en blogg där Nokias före detta designchef, arkitekten Juhani Risku berättar hur Viking Lines välkända logo NG LI ursprungligen kom till.
Enligt Risku gjorde ett gäng arkitektstuderande i Tammerfors på 1980-talet en tidning till valborgsfirandet. Tidningens huvudsponsor var Viking Line som hade gett sin logo i form av en bildekal som skulle göras om till en reklamannons.
Då reklamen skulle placeras in i tidningen var det redan bråttom och det var problem med att få Viking Lines namn att rymmas. Någon kom då på att klippa ut den mittersta biten och NG LI blev kvar.
Enligt Risku fick studenterna en ölkorg som ersättning för NG LI och senare ytterligare en ölkorg då de gnällde över att rederiet började använda deras påhitt som logo.
Det är en rolig historia men det är en skröna.
– Logon skapades i mitten på 1980-talet på en reklambyrå i Sverige, säger Viking Lines informationschef Johanna Boijer-Svahnström.
Läs mer i papperstidningen!

Titte Törnroth-Sarkkinen