DELA

Rolig sommar för flygande matkasse

Nu upphör Flygande matkassens verksamhet för säsongen, men återupptas igen nästa sommar.
Axel Jonsson är nöjd med sommaren och berättar om sin favoritkasse.
Axel Jonsson, som tillsammans med Tua Granholm startade företaget Flygande matkassen är nöjd med sommaren.
– Det har varit jätteroligt. Vi har träffat många glada kunder, både turister och en del ålänningar.
Han tror att alla turistföretag led av kylan i början av sommaren, men att när värmen kom ökade också efterfrågan. De räknade inte med någon större lönsamhet för företaget eftersom det under de få månader det haft verksamhet inte har hunnit etablera sig på marknaden.
– Vi tar en paus nu i augusti och återupptar verksamheten igen nästa sommar, säger Axel Jonsson.
De har blivit beviljade näringsrätt till augusti 2019. Det var ingen speciell tanke bakom det, utan de ansökte helt enkelt om tillfällig näringsrätt och hoppas på att fortsätta verksamheten tills dess.

Åländskt koncept
Varorna i matkassarna har framför allt varit åländska och det är något Axel Jonsson och Tua Granholm har som målsättning att fortsätta med. Axel Jonsson säger att eftersom det finns så mycket goda högkvalitativa varor att få tag på på Åland är det något som de vill lyfta fram.
Grillkassen där kunden får välja huvudinnehåll har varit den som sålt mest. Kassen innehåller bland annat nypotatis och majskolvar och det går att välja om man vill ha entrecôte, hamburgare, lax eller ett vegetariskt alternativ i kassen.
Har du någon egen favoritkasse?
– Definitivt den åländska kassen. Den är fylld med åländska produkter och där finns flera guldkorn som jag inte ens visste att fanns innan. Till exempel har den en åländsk getost som jag inte kände till och flera andra åländska delikatesser.

Fredrika Fellman