DELA

Rökfritt även på balkongen i nybyggda Marstadshuset

Om ett par veckor är det inflyttningsdags i Marstads nybyggda hyreshus Kompassen med 54 lägenheter vid Lotsgatan i södra Mariehamn.
En nyhet som nu prövas för första gången är att huset är helt rökfritt.
Hyresgästerna som flyttar in har informerats om att de inte får röka inne i lägenheterna,i trapphusen eller någon annanstans inomhus. Inte heller på balkongerna är rökning tillåten.
Enligt stadens bostadsbolag Marstads vd Jan Blomqvist har rökförbudet inte väckt protester bland de blivande hyresgästerna.
– Ingen har ifrågasatt det. Rökning inomhus leder till större reparationsbehov och rökning på balkongerna kan störa grannarna, förklarade han i går när han visade runt i huset där slutfinishen nu pågår.

För omsorgsboende
Lägenheterna är mestadels ganska små, två- och trerummare av varierande storlek. Små lägenheter är mest efterfrågade, konstaterar Jan Blomqvist.
Plats finns i badrummen för tvättmaskin, men den som hellre vill tvätta i tvättstugan som är gemensam för de båda trapporna kan glädja sig åt stora maskiner och rejält med utrymme. I anslutning till tvättstugan finns bastun – en fördyrande detalj men fortfarande önskad även om bastubadandet tenderar att minska i hyreshusen.
Tio av de minsta lägenheterna har reserverats för Ålands omsorgsförbunds klienter som hyr direkt av staden. Specialarrangemang utöver extra sprinklers och timer på spisen behövs inte.
Havsutsikten är rätt begränsad från huset som ligger ganska långt från stranden.Men från en del lägenheter på femte våningen kan man se en glimt av inloppet till Mariehamn.
Snitthyran är 13,20 euro per kvadratmeter. En tvåa på 55 kvadratmeter kostar 695 euro i månadshyra.
Läs mer i papperstidningen!

Annika Orre