DELA

Roamingavgifter ingen bra affär längre

– Tidigare var roamingavgifterna en bra affär för Ålcom men numera är det inga summor att prata.
Ålcoms vd Daniel Dahlén tycker att EU istället för att slopa avgifterna för dataroaming kunde avreglera helt och låta telebolagen konkurrera fritt inom Europa.
I förra veckan presenterade Europeiska kommissionen ett nytt förslag gällande roamingavgifter för telefoni mellan EU-länderna där man skriver att avgifterna bör förbjudas helt och roamingpriserna begränsas.
– Numera är det ändå inte dyrt att mobilsurfa inom Europa och de flesta som rör sig på vårt område är från Finland och Sverige där mobilmarknaden redan konsoliderats. Däremot är det extremt dyrt i vissa utomeuropeiska länder som Ryssland och från ryska mobilanvändare får vi en del inkomst.
Det går till så att när en rysk mobilanvändare surfar på nätet eller ringer på Ålcoms område fakturerar Ålcom det ryska telebolag som användaren har.
Första juli i år infördes ett nytt pristak för datatrafik, samtal och sms inom EU. I Norden har mobilmarknaden som sagt konsoliderats ännu mer. Telia Soneras kunder till exempel ringer och använder nätet för samma avgift i Finland, Åland, Sverige och de baltiska länderna.
Daniel Dahlén tycker därför det är onödigt av EU att börja med just roamingavgifterna om man vill skapa en enhetlig marknad för telekombranschen i Europa. Tanken att inom EU helt avreglera de nationella konsumtionsrätterna på området och låta telekombolagen konkurrera fritt tycker han däremot är intressant.
Läs mer i papperstidningen!

Anne Sjökvist